Közmunkával szépül Békésámson

Békéssámson - A közmunkaprogramban a mezőgazdasági projektben a megművelt földterületet alig több mint 1 hektárról 17-re növelték Békéssámsonon.

Munkatársunktól

 Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Zöldséget, cirokot és takarmánykukoricát termesztenek. A 9,4 hektárt elfoglaló zöldséget az önkormányzati fenntartású napközis konyhán használják fel, ahol naponta 230-240 adag ételt főznek – tudtuk meg a falu polgármesterétől, Barna Jánosnétól. Más részét hideg és meleg eljárással tartósítják. Ezek is a konyhára kerülnek a téli időszakban, a felesleget pedig értékesíteni szeretnék. A bevételt a program fejlesztésére fordítják, önfenntartóvá akarják tenni. A ciroktermesztés 5,7 hektáron folyik, amelyből télen seprűt kötnek, amit az önkormányzati intézményekben, a közterületi feladatok ellátásában, vagyis a közmunkaprogramban használnak fel. A takarmánykukoricát tojótyúkok tartásához akarják felhasználni.

A téli és egyéb értékteremtő projekt is három elemet tartalmaz, az egyik a száraztészta-készítés, amit a napközi konyhán csinálnak. – A tésztakészítéssel egyrészt a konyha költségeit csökkentjük, másrészt további lépést teszünk az önfenntartó gazdálkodás felé. A tésztagyártással hosszú távon akarunk foglalkozni, ezért tartunk tojótyúkot – közölte Barna Jánosné. A szociális foglalkoztatásban idősekről gondoskodnak, például lakókörnyezetük és ruháik tisztán tartásával. Négyen gyártanak térköveket, valamint fákat gallyaznak, irtják a susnyást, a Száraz érben vágják a nádat.

A belterületi közúthálózat-javítás projektben útkarbantartás, járdafelújítás és térkőburkolat lerakása szerepel. A programban az önkormányzati tulajdonban lévő teljes úthálózat (19,62 kilométer) padkájának javítását, környezetének gondozását végzik. A közeljövőben a járdarekonstrukció következhet a községben, 1250 méter hosszan 1 méter szélességben, illetve az értékteremtő közfoglalkoztatásban előállított műkövekből 11 ezer négyzetméter összterületű sétányt terveznek kialakítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!