Szennyvízprojekt Békéssámsonon

Békéssámson - Szennyvíztisztító-, -csatorna- hálózatot épít 1,2 milliárd forintból a békéssámsoni önkormányzat. Most még szikkasztós aknákat használ a többség – ez drága és veszélyes.

Munkatársunktól

Békéssámson legnagyobb beruházása indul rövid időn belül, a vízjogi létesítési és a környezethasználati engedélyezés lezárását követően. – A KEOP támogatási rendszeréhez benyújtott szennyvíz-elvezetési és -tisztítási pályázatunk 2011. májusi pozitív elbírálása után a közbeszerzések, a tervezések és az engedélyeztetés hosszadalmas folyamata is lezárult, és kezdődhet a megvalósítás – számolt be lapunknak a projektről [namelink name="Barna Jánosné"] polgármester.

A kivitelezési munkák nettó összköltsége több mint 1,2 milliárd forint, amelyből a KEOP-támogatás valamivel több mint 1 milliárd. Lakossági és önkormányzati összefogás biztosítja a büdzsé hiányzó részét. A lakossági érdekeltségi hozzájárulásokat a megalakult víziközmű-társulat kezeli, az 1997-ben és 2010-ben megkötött előtakarékossági szerződések és egyösszegű befizetések formájában.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Békéssámson lakossága felismerte, hogy saját és gyermekeik környezetét, jövőjét védi a fejlesztéssel, ezért többségük teljesíti az ingatlanhoz kötődő fizetési kötelezettséget. A sámsoni önkormányzat pályázott és a megvalósítás során is pályázik az EU-s önerőalaphoz, ahol újabb támogatást nyerhet, azzal csökkentve az önrész összegét. A beruházás részeként gravitációs szennyvízgyűjtő rendszert, valamint biológiai tisztítási technológiájú szennyvíztisztítót építenek. A projekt végére – ez 2014 júniusára várható – a megvalósuló szennyvízcsatorna-hálózat hossza 22 ezer  70 folyómétert tesz majd ki, ami azt jelenti, hogy a település belterületén a csatornázottság a tervek szerint 100 százalékos lesz.
Békéssámson közel 91 százalékos vezetékesivóvíz-ellátottsága ellenére nem rendelkezik csatornahálózattal és szennyvíztisztító teleppel. A fejlesztéssel a jelenlegi költséges, korszerűtlen, egészség- és környezetvédelmi szempontból veszélyes helyzet változik meg. A többségében szikkasztós aknákban történő elhelyezés helyett a község belterülete mentesül a tisztítatlan szennyvizek által okozott károktól, a talaj és talajvíz környezetszennyező következményeitől – tudtuk meg Barna Jánosnétól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!