Nem engednek a GMO-mentességből

Hódmezővásárhely - Nem lehet Magyarországon genetikailag módosított növényeket bevonni a termesztésbe, és nem is fogják engedni, bárhogy dönt az Európai Unió – jelentette ki szerdán Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a GMO-mentes mezőgazdaságért roadshow ötödik állomásán, Vásárhelyen.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Azt mondta, szövetségeseket, partnereket keresnek a kérdésben. A németek vagy a franciák nem a magyarok álláspontján vannak, de Budai úgy vélte: intenzív agrárdiplomáciával valamelyik tagállamot az oldalukra lehet állítani. – Persze vannak ellenérvek, például hogy a GMO-s vetőmagok mekkora termésátlagot hoznak. A nagy cégek dollármilliókat fordítanak az ilyen fejlesztésekre, és tesztelik a magyar hatóságokat, a kormányt, mennyire éber, de ezek eddig nem vezettek eredményre. Egyetlen hátulütő van, hogy a félrevezetett gazdákat a kormánynak kell kártalanítani, ezt minden esetben meg is tette – fejtette ki a parlamenti államtitkár. Hozzátette: a hagyományos európai, illetve a korábban elvesztett régi, klasszikus keleti piacok a jó minőségű, tiszta, egészséges élelmiszereket keresik. Ha ezt a fontos stratégiai előnyt feladja az ország, elveszítik ezeket a piacokat. Hazánk vetőmagban a világon a kilencedik, Európában a harmadik helyen van. Ezt a pozíciót nem szabad feladni. A magyar vetőmag 190 milliárdos piacot jelent. Európa közepén Magyarország egy sziget GMO-s szempontból – mondta Budai Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!