Nem fértek fel az utasok a buszokra

Székkutas - Hiába várták többen is a buszt Székkutason a közelmúltban, két járatra sem tudtak felszállni az utasok. A harmadik is annyira zsúfolt volt, hogy csak 2 főt tudott felvenni – mesélte Szokolainé Kulik Erzsébet.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nyolcan-tízen várakoztak az egyik vasárnap a 17.50-es buszjáratra Székkutas főutcáján, hogy elmehessenek Vásárhelyre, Szegedre. Jött is a busz, de nem állt meg. Úgy láttuk, tele volt, valószínűleg ezért hajtott tovább. Pár perc múlva érkezett egy másik járat, ez sem állt meg. Valamivel 18 óra után jött a harmadik, a várakozók öröme azonban korai volt, mert a sofőr közölte: maximum 2 főt tud elvinni, annyira tele van, az szálljon fel, aki Szegedig akar eljutni – idézte fel a székkutasi [namelink name="Szokolainé Kulik Erzsébet"], aki egyetemista lányát kísérte a buszhoz. Az asszony nem érti, miért kell ennyi utassal a bolondját járatni, miért nem lehet legalább a kritikus napokon több járatot indítani, vagy többnek megállni a faluban, hogy minden utas fel tudjon szállni.

Erzsébet szerint nem csak a hétvégékkel van gond. Hétköznaponként az iskolába igyekvő diákok sem mindig férnek fel a buszra. Előfordult, hogy a szülőknek kellett autóval bevinniük Orosházára a gyerekeket, mert önhibájukon kívül lemaradtak a járatról.

Felszállásra várva Székkutason. illusztráció: Imre Péter

Felszállásra várva Székkutason. Illusztráció: Imre Péter
A 17.50-es járat Gyuláról indul Békéscsaba–Orosháza–Székkutas érintésével Szegedre. A busz előre tervezetten nagy befogadóképességű, úgynevezett háromtengelyes, 94 fő szállítására alkalmas. Utasforgalmát a jövőben kiemelt figyelemmel kísérik, indokolt esetben gondoskodnak a többletkapacitásról, az esetet pedig kivizsgálják – tájékoztatta lapunkat a Tisza Volán Zrt. Idéztek a személyszállítási szerződésből is: „Ha a menetrendben (...) kiállított autóbusszal a jelentkező összes utas nem szállítható el, a szolgáltatót a szerződéskötési kötelezettsége az adott autóbusz befogadóképességéig terheli. Ilyen esetben a megállóhelyen várakozók részére az autóbuszjárat személyzete tájékoztatást ad az egyéb utazási lehetőségekről".

A Tisza Volán mellett a Körös, a Hajdú és a Bács Volán Zrt. autóbuszjáratai – egyes országos besorolású járatok kivételével – is megállnak Székkutason. A jelenlegi menetrend szerint az első tanítási napot megelőző munkaszüneti napokon Székkutasról Hódmezővásárhelyen át Szegedig 14, vásárhelyi átszállással további 5 közlekedik, Orosházára pedig 11. A tanév idején munkanapokon a faluból Orosházára 14, Szegedre vásárhelyi átszállással 10, átszállás nélkül 12 busz jár. A Tisza Volán új járatok forgalomba helyezéséről önállóan nem dönthet, ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Szolgáltatási Főosztályához továbbítják a felmerült kérést – tudatták a társaságnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!