Pulykák kaparták ki az aranypénzeket

Hódmezővásárhely - Lövésbiztos vitrinekben mutatják be az 50 éve talált szikáncsi aranypénzek egy részét januárban a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Annak idején pulykák kaparták ki a bizánci érméket – 1439 darabot, összesen 6,5 kilót találtak a szakemberek.

Török Anita

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Pulykák kapartak ki Vásárhely határában, Szikáncsnál 50 évvel ezelőtt bizánci aranypénzeket, amelyekből ötöt a helyi Tornyai János Múzeumban őriznek. Januárban kiállítás nyílik a szenzációs lelet egy részéből – hangzott el tegnap a múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

– 1963 októberében találta pulykalegeltetés közben Józó Erzsébet, akinek a veje, [namelink name="Alle Sándor"] elvitt mutatóba kettőt az akkori Nemzeti Múzeum éremtárosának – idézte fel a történetet [namelink name="Nagy Imre"], a múzeum igazgatója. – Előtte anyósa néhányat szétosztott a szomszédok között. Egyikük gyereke vitt belőle a vásárhelyi óra-ékszer boltba, ahol az eladó elküldte azzal: sárgarezet nem vesznek. A múzeum éremtárosa viszont azonnal tudta, hogy fontos leletről van szó – mondta az igazgató. A pestiek átvizsgálták a területet, összegyűjtötték a leletet, végül 1439 darab bizánci aranyérme, összesen 6,5 kiló került elő. Csak törtaranyként mintegy 50 millió forintot érhet, de ennél jóval nagyobb a történeti, eszmei értéke. A megtaláló kettőt tarthatott meg, és 70 ezer forint jutalmat kapott, akkoriban az átlagfizetés havi 1000 forint volt.

Nagy Imre a múzeumban őrzött érméket mutatja. Fotó: Török Anita

Nagy Imre a múzeumban őrzött érméket mutatja. Fotó: Török Anita
429-430 környékén készülhettek az érmék, a hun birodalom számára valószínűleg a béke váltságdíjáért küldték. Nem lehet tudni, ki rejtette el, de az biztos, az eddigi legnagyobb ókori kincslelet, amelyet Magyarországon találtak.

A szikáncsi aranylelet feltárása. Fotó: DM/DV

A szikáncsi aranylelet feltárása.
Fotó: DM/DV

Nagy Imre elmondta: ahhoz, hogy ilyen értékes kiállítást bemutassanak, megfelelő biztonsági intézkedések kellenek. Pályáztak, és 1,2 millió forintot nyertek ütés- és lövésbiztos vitrinek készítésére. A május végéig tervezett tárlathoz a Nemzeti Múzeumból kölcsönkérnek mintegy 30-40 érmét. Az utóbbi években elszaporodott az illegális régészet, a kiállítással arra is szeretnék felhívni a figyelmet, ha lelet jut valakinek a tudomására, keresse a szakembereket – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!