A strasshofi koncentrációs táborban született Zsuzsa

Hódmezővásárhely - 8 hónaposan 3,5 kilósan hozták szülei Vásárhelyre a strasshofi koncentrációs táborból Hacsek Zsuzsát. A nyugdíjas óvónő és bátyja, László szerint fontos, hogy visszatérjenek Vásárhelyre, és emlékezzenek a soá áldozataira – ezt tették a hétvégén.

T.A.

– Kint születtem a Bécs melletti strasshofi koncentrációs táborban, ahová édesanyámat 7 hónapos terhesen hurcolták el apámmal és 6 éves bátyámmal 1944 nyarán – idézte fel [namelink name="Jávor Mátyásné Hacsek Zsuzsanna"]. A nyugdíjas óvónő szinte minden évben ellátogat Székesfehérvárról a vásárhelyi zsidó hitközség elszármazottak találkozójára, megemlékezésére. 70 évvel ezelőtt 3 szerelvény indult el vásárhelyi zsidókkal az auschwitzi és a strasshofi táborba. Az elhurcolt 737 zsidó közül 420 a holokauszt áldozata lett. Erre emlékeztek a hétvégén Vásárhelyen.

Film készült

Az emlékezés hétvégéjén mutatták be a Te vagy a menedékem, erősségem, Istenem, Benned bízom című, a vásárhelyi zsidóság történetét feltáró filmet, Kerényi László alkotását. Vasárnap a zsinagógában tartottak gyászistentiszteletet.
– Ha nem Ausztriába viszik a szüleimet, most nem lennék itt. Az élethez szerencse kell – folytatta Zsuzsa néni. 8 hónaposan, amikor szülei Vásárhelyre hozták, 3,5 kilós volt, de túlélte. Később Szarvason diplomázott, majd férjhez ment, Székesfehérvárra költözött.

– A férjeméket is Strasshofba vitték, a sógornőm is ott született. Persze ez csak később derült ki – mesélte Zsuzsa néni. Édesanyja megfogadta, ha visszajönnek a táborból, akkor a vallás minden betűjét betartja. Jelesebb ünnepeiken nem ment iskolába, szombatonként nem kellett írni, de senki nem tette ezt szóvá, nem bántották emiatt – magyarázta.

Hacsek Zsuzsa újszülöttként, bátyja, László 6 évesen járta meg a poklot. Az új vásárhelyi holokauszt emlékműnél beszélték el sorsukat. Fotó: Török Anita

Hacsek Zsuzsa újszülöttként, bátyja, László 6 évesen járta meg a poklot. Az új vásárhelyi holokauszt emlékműnél beszélték el sorsukat. Fotó: Török Anita
– Nem kerültünk be azonnal a táborba, mert annyian voltunk, hogy nem fértünk be. Először az erdőbe raktak ki minket – vette át a szót Zsuzsa néni testvére, László. – A táborból a felnőtteket dolgozni vitték. Gázálarcgyárba küldték őket, édesanyám várandós lévén a barakkot takarította, felügyelte a gyerekeket. Egy kislányra vigyázott még – emlékezett vissza. Laci bácsiékat Szentesről deportálták, a háború után jöttek Vásárhelyre, ahol a nagyszülei laktak. Ők soha nem térhettek haza. A 76 éves férfi arról is beszélt: az osztrákok szükségkórházat rendeztek be Bécsbe, oda vitték anyját szülni. Pár nap múlva bombázták a fővárost, a kórházat is eltalálták.

– Zsuzsát mindenféle papír nélkül hoztuk Vásárhelyre, itt anyakönyvezték. Az 1990-es évek végén a bécsi hitközség egyik dolgozójának meséltem a történetünket, aki utánanézett, és megtalálta a húgom hivatalos anyakönyvi kivonatát – magyarázta a nyugdíjas gépész- és gazdasági mérnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!