Vásárhelyen érte a történelem

Rovatunkban hétről hétre olyan ismert embereket szólítunk meg, akik korábban köztünk éltek, elszármaztak és a mai napig szívesen emlékeznek egykori lakóhelyükre. Ezúttal Gyulai József fizikust, akadémikust faggattuk.

Imre Péter

– Sűrűn, legalább havonta hazajárok szülővárásomba, Hódmezővásárhelyre, legutóbb a hétvégén voltam – kezdte beszélgetésünket Gyulai József (82) akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus. Kötelezettségei is akadnak: tagja az önkormányzat szenátusának, valamint a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Németh László Gimnázium iskolatanácsának. Tizennyolc éves koráig élt Vásárhelyen, a Bethlenben érettségizett, majd szegedi egyetemi tanulmányai után ott tanított 1,5 évig.


Ott érték az 56-os események: – Az azóta elhunyt Szabó Éva és Felletár Béla tanártársammal kísértem a gimnazistákat a tüntetésre. Farkasszemet néztünk a pufajkásokkal. Nem lőttek ránk. Megúsztuk – idézte fel az eseményeket.


A második világháború idején is kevésen múlott az élete. Édesapja zsidó volt, édesanyja keresztény. Származása miatt elhurcolták szegedi téglagyári gyűjtőbe. Sok barátját, ismerősét veszítette el, többeket Auschwitz-Birkenauban öltek meg. – Édesanyám mindent megtett, hogy megmentsen, a minisztériumig elment, hogy megkaphassam a felmentést. Végül egy SS-tisztet kért meg, és nála célt ért. Elengedett – emlékezett Gyulai.


– Amikor hazalátogatok – pár hét múlva megint érkezem –, felkeresem édesanyám sírját a katolikus temetőben. Feladataim is rendre hazaszólítanak, és a város mindig megbecsült: megkaptam a díszpolgári címet és a Németh László Gimnáziumban rólam nevezték el a természettudományos labort – mondta a jelenleg Budapesten élő akadémikus, akinek kutatási területe a félvezetők fizikája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!