A Daewoo elnökének a testőrével hapkidóztak a vásárhelyiek

Az edzéseket, szombaton és vasárnap, a vásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido SE a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola sportcsarnokában rendezte meg.

Imre Péter

- A hapkido nagyon hasznos sport, önvédelem a nőknek és a fiataloknak. Ha megragadják a ruhájukat vagy a csuklójukat, a tanult fogásokkal ártalmatlanná tehetik támadójukat - közölte a hétvégi vásárhelyi szemináriumot tartó koreai származású Bang Kyung Won 8. danos hapkido és 8. danos tekvando nagymester.


Elmondta, ezt tapasztalatból tudja, mielőtt elkezdte az oktatást, a Daewoo elnökének a testőre volt, ahol többször alkalmaznia kellett tudását, hogy megvédje főnökét. Az edzéseket, szombaton és vasárnap, a vásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido SE a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola sportcsarnokában rendezte meg.

A mester által elmondottakhoz csatlakozott a békéscsabai „különítmény" nevében [namelink name="Baranyai Klára"] és [namelink name="Varga Judit"].


Úgy fogalmaztak: teljesen amatőrök, és a tanultak önbizalmat adnak ahhoz, hogy megvédhessék magukat az esetleges támadókkal szemben. Még nem kellett hasznosítaniuk a tanultakat. Egyszerű fogásokkal földre vihetik, mozgásképtelenné tehetik az agresszorokat, és a mai világban ennek nagy hasznát vehetik. Őket [namelink name="Harmati Nikolett"] csábította a vásárhelyi „kirándulásra".

A Daewoo elnökének a testőrével hapkidóztak a vásárhelyiek. Fotó: Imre Péter - GALÉRIA

A lett származású pécsi szívsebész, [namelink name="Caicut Lóránd Zsolt"] elárulta: a hapkidóval teljes az élete, szereti csinálni, ez az életformája, élvezi a különböző foglalkozásokat, edzéseket és azt, hogy mindig többet és többet tud. Már 5 és 6 éves gyermekei is tékvandóznak. [namelink name="Árgyelán Zsolt"], aki a rendvédelmi szerveknél dolgozik, arról számolt be, számára a munkájában is fontosak a megtanult technikák, és már ő is elvégezte a mesterképzést, vagyis nemcsak tanulhatja, oktathatja is a hapkidót. Megemlítette: a fegyveres technikákat csakis mesterek sajátíthatják el.


A fővárosi duó, [namelink name="Nagy Péter"] és [namelink name="Aux János"] könyvet is írt erről a harcművészeti, önvédelmi ágról, és arról számolt be: a rendvédelmi szerveknél (katonaság, rendőrség, büntetés végrehajtás) egyre inkább elterjedt a hapkido. Már csak azért is, mert nem a megsemmisítés a célja, hanem a harcképtelenné tétel – Keleten a hadifogolyejtés művészetének számít.


A hapkido egyik magyarországi központja – már évek óta – Hódmezővásárhely, ahol már régóta rendeznek szemináriumokat.

Címkék#önvédelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!