Házának kapuja éjjel-nappal nyitva

Hódmezővásárhely-Kishomok - Öreg-Kishomok lelke Saja Mária, aki 14 éve segít a helyieknek, amiben csak tud. Rendszeresen szervez gyermeknapokat és ruhaosztást. A Vajháton és a tanyákon élőket is pártfogásba vette.

Imre Péter

Az egyedül élőket rendszeresen látogatja, segíti. Egyiküket halálra gázolta a vonat, akkor gondoskodott a temetéséről, és gazdát keresett és talált négy kutyájának. Szinte mindennapos munka a mozgásában korlátozott, súlyos betegnek ágynemű, pléd, szobavécé beszerzése, kiszállíttatása a házhoz. Ezek az állandó elfoglaltságai a 63 éves Saja Máriának, aki már 10 éve koordinátor, és másfél évtizede él Öreg-Kishomokon.


Annak idején azért esett rá mint koordinátorra a választás, mert alaposan megismerte az ottaniakat, és bizalommal fordulnak hozzá minden gondjukkal. – Amikor és amiben tudok, segítek, és ezt nem munkának fogom fel, az életem részének tekintem – vallja.


[namelink name="Saja Mária"] eddigi munkája elismeréseként a múlt héten Hódmezővásárhely Szociális Ügyének Segítéséért kitüntetést kapott. 2002-ben választották az Öreg-kishomoki Kerttulajdonosok Egyesületének elnökévé, amit társadalmi munkában lát el. Jelenleg 28-an élnek itt magányosan, a 70 év felettiek 39-en vannak. Ő jelenti a kapcsot a kishomokiak és a hivatalok között, segít a receptíratásban, a gyógyszerek kiváltásában, tűzifa-igénylésben és -szállításban is.


Az is emlékezetes marad, amikor az egyik idős, beteg ember mosógépe meghibásodott, lakása kigyulladt, sok mindene tönkrement. Marika összefogást szervezett: újrameszelték a falakat, az ablakot, az ajtót üvegezték, működőképes mosógépet szereztek be, és villanybojlert vásároltak.


– Az utóbbi idők nagy sikere a belterületté nyilvánítás és a csatornázás volt – közölte Mária. Büszke arra, hogy minden fiatal, többgyermekes család, amelynek valamikor segítséget nyújtott, visszajár hozzá, tanácsot kér tőle, és meghallgatja véleményét.


– Számos fiatalnak kedves mostohaanyja lettem, sok a „fogadott" gyerekem. Évente két-három alkalommal Málna utcai házamnál ingyenes ruhaosztást tartok, hozhatnak és vihetnek is a rászorulók, és a gyermeknap is népszerű. Nagy család vagyunk. Éppen ezért 14 éve gyűjtöm a minket, kishomokiakat érintő cikkeket, fényképeket, és albumokba rendezem, ahogy a családoknál szokás.


Házának kapuja éjjel-nappal nyitva áll a kishomokiak előtt, érkeztek már hozzá panasszal este fél 10-kor és hajnalban is. – A család eleinte nehezen viselte, hogy átjáróházzá változott az otthonunk, de lassan megszokták, és a nappali fogadóvá alakult – tette hozzá Saja Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!