A netes kommunikációnak árnyoldala is van

Akit az interneten megaláznak, ne vágjon vissza hasonló eszközökkel, próbálja meg megőrizni a méltóságát. Az is jó, ha az ember nem vesz tudomást a méltatlan kommentekről, mert annak az az üzenete a gyalázkodó felé, hogy nem figyelünk rá - ezek Grezsa Ferenc pszichiáter tanácsai.

Kovács Erika

- Az internet, mint kommunikációs színtér, végtelenül széles lehetőséget kínál a használóknak – mondta Grezsa Ferenc pszichiáter, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének tanszékvezetője a Vásárhelyi Szabadegyetem legutóbbi előadása előtt, a sajtónak adott interjújában.


A Magyar Mentálhigiénés Szövetség hat alkalomból álló szabadegyetemi előadássorozatot szervezett Hódmezővásárhelyen. A negyedik előadáson az internetes kommunikációról esett szó.


- Gyermekkoromban viszonylag gyakori volt a naplóírás, ami főleg a lányok körében volt népszerű. Számos kutatás bizonyítja, hogy az írásnak jótékony hatása van a lelki egészségre. Ez nemcsak a kézírásra érvényes, hanem a számítógépes írásra is.


Grezsa Ferenc elmondta, aki az internet világával találkozik, előbb vagy utóbb kénytelen a negatív hatásaival is szembesülni.

Grezsa Ferenc pszichiáter hangsúlyozta, az írás jó hatással van a lelki egészségre. Fotó: Kovács Erika

Grezsa Ferenc pszichiáter hangsúlyozta, az írás jó hatással van a lelki egészségre. Fotó: Kovács Erika


- Az internetes kommunikáció során megfigyelhetjük az úgynevezett gátlástalanodást. Az interneten ugyanis egy távol lévő személlyel cserélünk gondolatokat, akit vagy ismerünk, vagy nem, és ez oldja a gátlásokat. Megnőhet azoknak a közléseknek a valószínűsége, amelyeket szemtől szembe nem tennének egymásnak a kommunikáló felek.


Grezsa Ferenc elmondta, az, hogy az internetes kommunikáció során vannak, akik sem a valódi arcukat, sem a nevüket nem fedik fel, az akár pozitívumot is hordozhat.


- Serdülőknél különösen gyakori, hogy valós arc és valós név nélkül tesznek valamit közzé az interneten és figyelik a reakciókat, amiket azután akár a saját identitásukba is beépíthetnek. Fiatalok sokszor folytatnak így szerepkísérletezési gyakorlatot, amit akár önismereti munkaként is értelmezhetünk. Természetesen ennek is van fonákja, amikor valaki arc és név nélkül gyaláz másokat. Ez az agresszió megnyilvánulásának egyik formája, ami leginkább annak a személynek árt, aki elköveti. Az agresszió ugyanis elsősorban befelé hat.


Lapunk kérdésére, hogy mit tegyen az, akit névtelen, arctalan, vagy más személyisége mögé bújó kommentelők bántanak, Grezsa Ferenc azt tanácsolta, mindenekelőtt próbálja meg megőrizni a méltóságát.


- Ne reagáljon vissza hasonló eszközökkel. Az is jó, ha nem veszünk tudomást róla. A gyalázkodók felé ennek az az üzenete, hogy nem figyelünk rájuk. Természetesen aki elszenvedőként éli meg a gyalázkodást, sérelmeket szenved, hiszen akár szégyenérzet is kialakulhat benne. Ilyenkor érdemes átgondolni a jogi lépéseket, de a megaláztatások feldolgozásában sokat segíthetnek az önsegítő csoportok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!