A rákbetegekért túrázik

Hódmezővásárhely - A sztómás rákbetegek helyzetére szeretné felhívni a figyelmet a vásárhelyi Mihály Gáborné, a helyi ILCO klub vezetője azzal, hogy részt vesz a Kék túrán. Ennek résztvevői május 2-áig teszik meg a Hollókőtől Írottkőig tartó másfél millió lépést.

Korom András

Egyetlen vásárhelyiként indul [namelink name="Mihály Gáborné"] (57), a helyi ILCO klub vezetője azon a Kék túrán, amellyel a résztvevők a sztómás rákbetegekre szeretnék felhívni a figyelmet. A gyalogtúra kedden rajtolt Hollókőről, s a tervek szerint a résztvevők május 2-án érnek céljukhoz, Írottkőre.

– Azért vállalkoztam erre a túrára, mert ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet a sztómás betegekre. Sajnos országosan kevés figyelmet kapunk, még a szakminisztériumban sem nagyon tudnak a helyzetünkről, pedig az országban 10–15 ezer hasonló beteg él, a vásárhelyi klubnak 60 tagja van. A mellrák elleni küzdelem sokkal inkább a köztudatban él, hiszen évente rendeznek figyelemfelkeltő megmozdulást a fővárosban, sőt tavaly Vásárhelyen is tartottak ilyet, amelyen ott voltam – mondta Mihály Gáborné, aki maga is sztómás beteg.

Mihály Gáborné kerékpárral edzett a túrára. A szerző felvétele

Mihály Gáborné kerékpárral edzett a túrára.
A szerző felvétele

– 2000-ben műtöttek, sajnos az állapotom véglegesnek tekinthető. Nagyon nehezen fogadtam el, amikor kiderült, hogy ez a bajom. Talán az könnyítette meg, hogy együtt tudjak élni vele, hogy az édesanyám is vastagbélrákban szenvedett annak idején. Amikor az első tüneteim jelentkeztek, azaz a hasmenés és a székrekedés gyakran váltották egymást, véres volt a székletem, azonnal orvoshoz fordultam. Nem hallgattam senkire, hiszen az életemről volt szó. Azóta is azt mondom mindenkinek, nem szabad elhanyagolni magunkat, ha jelentkeznek ezek a tünetek, még idejében orvoshoz kell menni.

Mihályné hozzátette: fontos, hogy az ebben a betegségben szenvedők ne zuhanjanak magukba, ne gubózzanak be, hanem mozduljanak ki.

– Sokat készültem erre a figyelemfelkeltő Kék túrára, de nem gyalogoltam, hanem kerékpárral edzettem. Keresztül-kasul száguldoztam a városban, illetve a családommal bicikliztünk Mártélyra. Így bírni fogom a másfél millió lépésnyi távot – tette hozzá.

A sztóma

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, amelyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, amelyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

Címkék#kerékpár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!