Aláírással növelnék a térerőt Kishomokon

Hódmezővásárhely - Aláírásgyűjtésbe kezdtek Vásárhely legújabb városrészében, Új-Kishomokon, annak érdekében, hogy javuljon az itt élők mobiltelefonos vételi lehetősége. A szolgáltatók fejlesztést ígérnek. <br>

Korom András

Rossz a mobiltelefonos vétel Vásárhely legújabb városrészében. Új-Kishomokon, ahová az utóbbi években 350 család költözött ki, s épített magának házat, az épületekben nem, vagy csak nehezen lehet telefonálni, s ugyanez a helyzet a kertekben és utcákban is. Különösen a Hosszú, Kis és Fári utca környékén, s azok egyes szakaszain élők panaszkodnak emiatt. Ezért aláírásgyűjtés kezdődött, amelyet Saja Mária külterületi koordinátor fog össze.

– Egyre többen jelezték fogadóóráimon a problémát, ezért gondoltam, hogy aláírást gyűjtünk, kérve, javítsanak a vételi lehetőségeken a szolgáltatók, szereljenek fel valamilyen erősítőt a közelben.

Az ívekkel helybeliek járnak körbe, de található belőle a boltban és a postásnál is – mondta [namelink name="Saja Mária"]. Hozzátette: úgy gondolja, hogy legalább 1000 készüléket használhatnak az új-kishomokiak. Azaz, használnának, ha elegendő lenne mindenhol a térerő, függetlenül a mobilszolgáltatótól. Eddig csak mintegy harmincan szignálták névvel, telefonszámmal az íveket, ám az igazi aláírásgyűjtési kampány ezután kezdődik – tudtuk meg a külterületi koordinátortól.

Nagy Gergőnek hiába van két készüléke is, mindkettővel helyezkednie kell, ha telefonálni akar. Fotó: Karnok Csaba

Nagy Gergőnek hiába van két készüléke is, mindkettővel helyezkednie kell, ha telefonálni akar.
Fotó: Karnok Csaba

– Az itt élők 90 százaléka nem tudja zavartalanul használni a mobilját, főleg a T-Mobile hálózatához tartozók, így elsősorban nekik írunk. Az aláírásokat július 2-án szeretnénk postára adni – árulta el Saja Mária.

Magunk is útnak indultunk az érintett területen, s azt tapasztaltuk, hogy már akkor elfogyott a térerő, amikor a Nagy András János utca végén átkeltünk a vasúti kereszteződésen. Néhány száz méterre aztán ismét működött a telefon, majd a térerő ugrálni kezdett, egy-két méter megtétele után megszűnt, majd ismét visszatért. Pedig abszolút sík területen álltunk, a vételt se közelben álló nagyobb épületek, se nagyobb fák nem zavarták.

– Nálunk a T-Mobile és a Vodafone hálózatán is lehet telefonálni – mutatta a két készüléket Nagy Gergő informatikus, a Hosszú utca közepén álló házánál, majd azonnal hozzátette, viszont nem mindenhol. – Lakáson belül is változó a helyzet, ezért a megfelelő helyre kellett állni beszélgetés közben. A teraszon például tudok telefonálni, de kert végében már nem – mondta Nagy Gergő. Hozzátette, a térerő minősége attól függ, hogy éppen hol tartózkodik az ember.

Fejlesztenek a mobilcégek

Megkerestük a három mobilszolgáltatót az új-kishomoki problémával. A T-Mobile jövő júniusban helyezi üzembe új átjátszó állomását Vásárhelytől északkeletre, s ez várhatóan javítani fog a kishomoki vételi viszonyokon is – válaszolt kérdésünkre Simon Zsuzsanna, a cég ügyfélszolgálati képviselője. Berekszászi Péter, a Vodafone levelezési csoportvezetője közölte: a kishomoki területen és környékén megfelelő minőségben érhető el a szolgáltatásuk, ezt azonban befolyásolhatják a domborzati viszonyok, illetve az épületek szerkezete. Majorosi Emese, a Pannon sajtó és információs igazgatója pedig azt közölte: bár eddig egyetlen panasz érkezett hozzájuk Kishomokról, a következő hetekben technikai fejlesztést hajtanak végre a körzetben, illetve egy újabb állomás építését is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!