Arab faluban fogták el a terroristákat

Hódmezővásárhely - Arab faluban terroristákat fogtak el, megtámadott katonai konvojnak nyújtottak segítséget, és domboldalban rejtőzködő harci járművet semmisítettek meg román és magyar katonák közös hadgyakorlatuk során. A romániai Dud-Tautban lévő kiképzőtáborban kilenc napig 71 vásárhelyi katona is szolgált.

Kormos Tamás

Két apró faluból álló településről, Dud-Tautból érhetjük el azt a romániai kiképzőtábort, ahol kilenc napon keresztül a román–magyar közös békefenntartó zászlóalj gyakorlatozott. A falu legszélső házának kerítésén már szögesdrót tekeredik, a száradni kitett ruhák mellett pedig egy óriási zöld harci jármű, valamint két gépfegyveres, egy magyar és egy román katona állt. Innen nyílik ugyanis a többhektáros tábor bejárata.
A területen kék és fehér barakkok, zöld és terepszínű sátrak sorakoztak katonás rendben. Ezek adtak szállást, étkezési, fürdési lehetőséget a katonáknak. A legjobban védett és álcázott sátrakban pedig a zászlóalj parancsnokai dolgoztak: feladatok tömkelege futott ki innen a „harcmezőre".

A dombokkal, völgyekkel, kisebb fás-bokros csoportosulásokkal tarkított terepen egy „igazi" arab falut is építettek. A farostlemezből készült dzsámi előtt müezzin – aki civilben hivatásos katona – szólítja imára hangosbemondón keresztül az igazhitűeket, nem messze innen bográcsban fő a birka, illetve burnuszos kereskedő kínálja hangosan portékáját. A katonák valódi keleti hangulatot varázsoltak Arad közelébe.
A hadgyakorlat látványos zárásában ennek a képzelt falunak, Natahnak még fontos szerepe volt. A magas dombtetőn felállított kilátóból a magyar és román katonai vezetők távcsővel figyelték, ahogy elsőként egy román BTR-ekből álló konvoj megindult. A település mellett az első aknára futott.

Csongrádi Zoltán főtörzsőrmester Dud-Tautban egy BTR-en szolgált. Fotók: Tésik Attila


A robbanást az arabok lelkesen üdvözölték. A sértetlen harci járművekből kiugráltak a katonák, s védték megtámadott bajtársaikat. Telefonhívásra érkezett is a segítség: egy EOD-team, vagyis aknakutató csapat. Ezalatt az arabok minden, kezükbe kerülő tárggyal bőszen dobálták a békefenntartókat. Megtudtuk, ez is része a közös zászlóalj felkészítésének. Élesben ugyanis nem csupán konvojokat biztosítanak, védik a távoli országban felállított táborukat, hanem a helyi lakosokkal is többször konfliktusba keveredhetnek a békefenntartók.

A vásárhelyi Zrínyi laktanyából 71 katona vett részt a romániai hadgyakorlaton. A zárónapon a parancs szerint ők egy másik útvonalon, három BTR-rel és négy teherautóval vonultak a tábor felé. Az egyik hegyoldalról azonban egy elrejtett harci jármű tűz alá vette a menetoszlopot. Ám aknavetőkkel megsemmisítették az ellenséget.
Az előbbi támadást még ki sem heverhették, amikor a bokros részen gépfegyveres arabok sorozták meg őket. A támadókat, akikről később kiderült, hogy keresett terroristák, Natahba szorították, ahol a helyiek elrejtették őket. Ezért házról házra járva kellett az utcára rángatni a védekező menekülőket, s közben figyelni az egyre dühödtebb helyiekre is.

A képzeletbeli arab falu, Natah lakói szembeszálltak a békefenntartókkal


Alexandru Rus román dandártábornok elmondta, tíz esztendeje szervezik meg a román–magyar közös békefenntartó zászlóalj hadgyakorlatát. A cél: felkészülni a békefenntartó és válságkezelési műveletekre, humanitárius és kutató-mentő feladatokra. Elsősorban Európában, de ha szükséges, akkor más kontinensen is bevethető ez a közös zászlóalj.
Magyar kollégája, Kovács József dandártábornok sikeresnek ítélte a gyakorlatot, ezt azzal is alátámasztotta, hogy katonái vezetését nyugodt szívvel rábízná Rus dandártábornokra.

A puliszkát is megkóstolta

A vásárhelyi Csongrádi Zoltán is tagja ennek a zászlóaljnak, így a 26 éves főtörzsőrmester kilenc napra kiköltözött Dud-Tautba. A fiatalember korábban csak egyszer járt a szomszédos országban, családjával Nagyváradon kirándult. Most azonban nem a nézelődésé, hanem a kiképzésé volt a főszerep. Egy BTR-re vezényelték, így aktívan kivette a részét a harcból. A táborban teljesen önellátóak voltak, hol a magyar, hol a román fél szakácsai főztek. Zoltán a házigazdák ételeit is megkóstolhatta, közülük a puliszka ízlett neki a legjobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!