Családi napközi lett Szilvia otthonából

Hódmezővásárhely - Saját gyermekei nevelésén felbuzdulva hozta létre Vásárhely egyetlen családi napközijét Nyári Szilvia. Az intézményben délelőttönként a bölcsődések, délutánonként pedig az iskolások kapnak személyre szóló segítséget.

Korom András

– A kisebbik fiammal voltam otthon, amikor a nagyobbik az iskolát kezdte, így segíteni tudtam neki az első két-három tanévben, hogy kibontakoztassa képességeit. Ő ma a Bethlen-gimnázium matematika–fizika szakos diákja, s szép eredményeket szerzett a különféle szaktárgyi versenyeken. A kisebbik fiam 2007-ben kezdte az általánost. Akkor úgy döntöttem, neki és másoknak is segíteni fogok – mondta Nyári Szilvia, miként fejlesztette otthoni gyakorlatát végül vállalkozássá, s hozta létre Vásárhely egyetlen családi napközijét.

Az eredetileg kereskedelmi végzettségű asszony elvégezte a családi napközi-vezetői tanfolyamot, ez tette lehetővé, hogy 2007-ben elindítsa saját vállalkozását. Itt eleinte csak általános iskolásokat fogadott. Idén januártól azonban már bölcsődések is járnak hozzá.

– A maximális létszámmal, azaz hét bölcsődéssel foglalkozunk délelőttönként, s ugyanennyi iskolással délutánonként. Ráadásul hozzánk hetedikes és nyolcadikos diák is jár, míg az általános iskolák napközijébe már a hatodikosokat is ritkán íratják be a szülők.

Nyári Szilvia a gyerekekkel. Mindenki egyedi segítséget kap. Fotó: Karnok Csaba

Nyári Szilvia a gyerekekkel. Mindenki egyedi segítséget kap.
Fotó: Karnok Csaba

– Olyan gyermekeket bíznak ránk, akiknek a személyisége nem alkalmas arra, hogy 25-30 fős osztályban tanuljanak. A csellengésre hajlamos gyerekért elmegyünk az iskolába, sőt a foglalkozás után haza is szállítjuk. Hozzánk részmunkaidőben dolgozók, diákok, vagy éppen gyesen, gyeden lévők is beadhatják gyerekeiket – tette hozzá Nyári Szilvia. Családi napközijében a bölcsődések után a szülők havi 21 ezer, az iskolásokért napi 2000 forint térítési díjat fizetnek, s ehhez jön az étkezés ára. A bölcsisek reggelije, tízóraija és ebédje 600 forint, míg az iskolások ebédje 400, az uzsonna 150 forintba kerül. Az ételt ennyiért kapják a városi intézmények étkeztetését végző Hód-Menzától.

110–120 az országban

Száztíz-százhúsz családi napközi működik ma Magyarországon. 20 hetes kortól 14 éves korig várják a gyerekeket, 5-7 fős csoportlétszámmal. A kisszállási székhelyű Csodacsalád Egyesület 6 településen működtet családi napközit, köztük Mindszenten is. A díjak náluk 10 és 15 ezer forint között mozognak, míg Szegeden 45 ezer is lehet egy hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!