Digitális fotózás: papírkép helyett fájl

Hódmezővásárhely - A digitális technika megjelenése komoly fejtörést okozott a hivatásos fényképészeknek: csökkent a kuncsaftok száma. De a régi mesterséget egyelőre még nem kell temetni.

Szűcs Csaba

– A képi megjelenítés olcsóvá és egyszerűvé vált a digitális technika elterjedésével: tömegcikk lett – véli Hegyi Endre hódmezővásárhelyi fényképész, aki 20 éve van a szakmában. – Ma már a legtöbb mobiltelefonnal is kiváló minőségű fényképeket lehet készíteni, így nem csoda, hogy csökkent a fotó megrendelések száma. A fényképészek ezért – köztük én is – próbálják piacképessé tenni a munkáikat, ezt saját stílus jegyek kialakításával lehet elérni. Egy ízléses keret, egy jól szerkesztett montázs vagy a fényekkel való játék igazán egyedivé tudja változtatni a különböző, például családi eseményeken készült felvételeket. Hegyi Endre elmondta: a digitális technika óriási szabadságot ad a fényképésznek, szabadjára engedheti a kreativitását, de egyúttal kihívást is jelent, hiszen a technika csínját-bínját nem lehet könyvekből elsajátítani, csak gyakorlással és kísérletezéssel lehet megtanulni. A fénykép előhívások száma pedig töredéke a néhány évvel ezelőttinek – tette hozzá a vásárhelyi fotós –, a legtöbb ember ugyanis fájlként veszi meg a fotókat, amelyeket aztán az otthoni számítógépen tárolnak és néznek meg időnként.

Egyre olcsóbbak a digitális fényképezőgépek. Képünk illusztráció

Egyre olcsóbbak a digitális fényképezőgépek.
Képünk illusztráció

A digitális fényképezőgépek árai az utóbbi években jelentősen, mondhatni a felére csökkentek: egy 7,2 megapixeles felbontású Sony gépet például 19 ezer 900 forintért kínálnak az interneten, de természetesen minél többet tud egy eszköz, annál drágább, a fenti a gyártótól láttunk közel 270 ezerért is gépet, igaz, ez már 12,24 megapixeles. Egy 8,3 megapixeles Samsung fényképezőgép már 18 ezer 780 forinttól a miénk lehet, de egy 14,6-os felbontásút 225 ezer forintért vihetünk haza. Memóriakártyát néhány ezer forintért vásárolhatunk. Az elkészült képeket sokan elő sem hívatják, inkább kiírják DVD-re. De ha mégis kézbe akarják venni, kinyomtatják fotópapírra vagy elviszik olyan helyre, ahol néhány forintért előhívják azokat.

Csökkent a kuncsaftok száma a hivatásos fényképészeknél. Fotó: Tésik Attila

Csökkent a kuncsaftok száma a hivatásos fényképészeknél.
Fotó: Tésik Attila

– Összetett a helyzet: a digitális technika egyes területeken csökkenést, míg másutt növekedést idézett elő a fotósszakmában – magyarázta Antalóczy Tibor, aki fényképészüzletet működtet Vásárhelyen. – Az analóg technikával készült képek kidolgozása, a filmeladás 10 százalékra esett vissza – folytatta a fényképész. – A műtermi fotózásban azonban nem érzek drasztikus csökkenést, hiszen hiába készül otthon rengeteg fotó a család digitálisgépével, ezek többsége nem olyan, amelyet például el lehetne ajándékozni. Emellett sok ember ragaszkodik a papírhoz: kézbe akarja venni a képet. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gazdasági válság miatt az elmúlt fél évben valamelyest visszaesett a műtermi képek iránti kereslet. Antalóczy Tibor elmondta: az amatőr filmkidolgozások száma évszaktól függően változó, de ők körülbelül 10-20 ezer képpel dolgoznak havonta.

Címkék#technika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!