Ha kell, hókotró lesz a fűnyíróból

Hódmezővásárhely, Makó, Szentes - Makón 123 kilométer út mellett 23 kilométer kerékpárutat kell tisztán tartania az önkormányzatnak. Vásárhelyen három kategóriába sorolják a megtisztítandó közlekedési vonalakat. Szentesen pénteken hajnali 2-től néhány óra alatt húsz tonna sót szórtak ki.

Munkatársunktól

Bár péntek délelőtt a makói főtéren hógolyózó gyerekeket is láttunk, a karácsony előtti hóesés még nem volt igazán komoly. A városházán megtudtuk, az önkormányzat kezelésében 123 kilométernyi szilárd burkolatú úthálózat, valamint 23 kilométer kerékpárút van.


Az utak síkosságmentesítését öt járművel, a kerékpárutakét pedig hárommal végzi a városgazdálkodás. A frekventált közterületek, intézmények környékét – amellett, hogy intézményi feladat –  a város szükség esetén közmunkások segítségével tisztítja meg. Sepréssel, lapátolással és szóróanyaggal teszik járhatóvá a járdákat. Az idei szezonban eddig kétszer került sor gépi síkosságmentesítésre – ebből az egyik péntek hajnalban volt.


Vásárhelyen a síkosságmentesítést és úttisztítást a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. végzi. A város önkormányzati kezelésű közútjait és kerékpárútjait három kategóriába osztották, a munkák várható gyakorisága és mértéke szerint. Az első kategóriába tartoznak a kerékpárutak, amelyek síkosságmentesítésére kiemelt figyelmet fordítanak. Az időjárási viszonyok függvényében a kerékpárutak mellett megkezdik a kiemelt kategóriájú utak takarítását. Ebbe a legforgalmasabb önkormányzati utak, a tömegközlekedési útvonalak és azok tartoznak, amelyek a közintézményekhez vezetnek. Ezek után kezdődhet a többi út tisztítása.

 

 A vásárhelyi buszmegállókat forgáccsal szórták fel, hogy senki se csússzon el. Fotó: Imre Péter

A vásárhelyi buszmegállókat forgáccsal szórták fel, hogy senki se csússzon el. Fotó: Imre Péter

Négy munkagép vár bevetésre: a két Multicar a kerékpárutak és kisebb utcák, a két Mercedes pedig a nagyobb utak takarítását végzi.

 

Hókotrásra átalakítható fűnyíró 6 van, emellett, kézi erővel – hólapátolás, szórás – még 40-en dolgozhatnak. A városi síkosságmentesítésre 50 tonna, az előírásoknak megfelelő útszóró sóval készülnek Vásárhelyen. A csütörtökről péntekre virradó éjszaka már sózták a kerékpárutakat, és tegnap nap közben a buszmegállókat is forgáccsal szórták fel.

– Folyamatosan figyeljük az időjárást – mondta a szentesi városellátó munkatársa, Kiss Ferenc. – Természetesen készülünk a váratlan helyzetekre, munkaszüneti napokon két kollégámmal együtt, váltásban állandó, 24 órás ügyeletben vagyunk. Ha kell, hat nagy járművünk bevethető, illetve három kisebb, amelyekkel kerékpárutak, járdák takarítását végezhetjük. Pénteken hótakarítás, jégmentesítés volt a feladat. Hajnali 2 órakor láttunk munkához, pár óra alatt 20 tonna sót szórtunk ki vékony rétegben az utakon – részletezte.

Címkék#fagy#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!