Kétmillió jár a legszebb marháért

Mintegy ötvenféle állat közül választják ki az ország legszebb haszonállatait május 9-én a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

Imre Péter

Az eseményt Vásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt. Kutasi úti kiállítási központjában rendezik meg jövő héten csütörtöktől szombatig. A legszebb Holstein fríz tulajdonosa 2 millió forintot kap.


 Haszonállat-szépségversenyt a kezdetektől, vagyis 26. alkalommal hirdetnek az állattenyésztési napokon, ahol sertés-, juh-, tejelő- és húsmarha-, ló-, valamint baromfifajták közül választják ki a nagydíjas fajtagyőzteseket. A lovaknál például 5 fajta versenyez, összesen mintegy 100 ló vesz majd részt a megmérettetésen.


A zsűri hazai és nemzetközi bírákból áll. Érkezik szakember Angliából, Belgiumból, Szlovákiából, Csehországból és Franciaországból.


– Az értékelés minden esetben szubjektív. A bírák azokat a küllemi tényezőket veszik figyelembe és ítélik meg az állatoknál, amelyek meghatározzák funkcióját, azaz vágóértékét, termelését – nyilatkozta [namelink name="Fekete Balázs"] kiállításigazgató.


A hétvégi program második napján, vagyis pénteken hirdetnek hivatalosan eredményt, ahol az egyedi pénzfelajánlások a Holstein fríz szarvasmarhánál 2 millió forintot tesznek ki.  Május 9. és 11. között azonban nemcsak a szakmát, a mezőgazdasági gépek és az állatok iránt érdeklődőket várják a kiállításra, hanem a családokat is. Jó szórakozást ígér a szalmavár, a hordólovaglás, a tehénfejés, a kisbárány-simogatás a 17 ezer négyzetméteres területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!