Mindennapi csodákat fest

A vásárhelyi Alföldi Galériában nyílt meg Papageorgiu Andrea festőművész Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség című kiállítása. Az alkotó 2006 óta résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatnak, és a mostani tárlat 15 év munkásságát összegzi.

Imre Péter

Nátyi Róbert művészettörténész szakmai értékelését azzal nyitotta, a kortárs művészet az elmúlt évtizedekben nehezen követhető ingadozásokat produkált a figuratív és nonfiguratív ábrázolás mentén, ám az ezredforduló után egyre több fiatal a figuralitást, a realista festészetet, a fotórealizmust választotta.


Papageorgiu Andrea festészete is ezen a vonalon indult el, expresszionizmussal ötvözve, különleges energiákkal töltve fel képeit. Művészetében cezúrát a 2010-es év hozott, mikor az olajfestéket az akvarell váltotta. A fókusz és a szemlélet is új irányt vett ezután készült alkotásain, a szélesre nyitott perspektívák, az ikaroszi magasságból láttatott világ helyett a közeli ábrázolásoké, a mindennapi csodáké lett a főszerep.

 


Papageorgiu Andrea művészete mindenki számára érthető, felismerhetők a témák: csendéletek, önarcképek, lovas ábrázolások, enteriőrök és városképek. Az Alföldi Galériában május közepéig látogatható kiállításról április végén katalógust jelentet meg a Tornyai János Múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!