Régi tárgyak, szép emlékek a Sutuban

Régi tárgyak, szép emlékek címmel nyílt kiállítás Hódmezővásárhelyen a Sutuban, vagyis a Tarjáni Olvasókörben.

Kovács Erika

 A fiatalabbak rácsodálkoztak a hajdani használati eszközökre, például a vajköpülőre, a savókiválasztóra, vagy a stoppolófára, milliárd billpengőre. Az idősebbek és a tárgyak tulajdonosai szívesen vállalkoztak tárlatvezetésre is. A kiállítást Hegedűs Lajos, az olvasókör elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.


– Harmadjára rendezzük meg ezt a kiállítást. Eddig mindig nagyon jól sikerült. Most is sokan jelentkeztek, hogy be­­mutassák kincseiket. Iskolai osztályok és óvodás csoportok is megtekintik,így megismerkednek azokkal a tárgyakkal, amiket nagyszüleik, dédszüleik még használtak – mondta.

Sokan ajánlották fel tárgyaikat a kiállításra, ami ma és szombaton 10 és 17 óra között megtekinthető. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

Sokan ajánlották fel tárgyaikat a kiállításra, ami ma és szombaton 10 és 17 óra között megtekinthető. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

– Van egy indiai bölcsesség, amely azt mondja, ne bánkódj, hogy elmúlt, örülj, hogy megtörtént! Ennek a kiállításnak le­­hetne ez a mottója – emelte ki megnyitóbeszédében Hegedűs Zoltán, a körzet képviselője.


– Ezek a tárgyak rengeteg em­­léket hordoznak. A negyven fölöttiek ha meglátják a régi asztali telefont, még a hangját is fel tudják idézni, ho­­gyan csörrent meg. A fényképezőgépekre magam is emlékszem, amikor még takaró alatt, sötétben szedtük ki a filmet, nehogy fényt kapjon. Ezen a kiállításon belekóstolhatunk abba a világba, ami kicsit lassúbb volt, mint a mostani, amikor több idő volt egymással beszélgetni. Amikor névestéken gyűltek össze az emberek, és együtt énekeltek, nem pedig a Facebookon köszöntötték egymást a névnapjukon. Kicsit megváltozott a világ. Ne bánkódjunk miatta, de ne is feledjük. Erre is jó ez a kiállítás – mondta Hegedűs Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!