Vásárhellyel szemben ítélt a bíróság

Több mint 5 milliárd forintnak megfelelő svájci frankot követel az Erste Bank Hódmezővásárhely, Mindszent és Székkutas önkormányzatán. Ez korábbi vízszolgáltató cégük tartozása. A Szegedi Törvényszék legutóbbi ítélete a banknak kedvez, a települések fellebbeztek.

Bakos András

Mostani árfolyamon számolva 5 milliárd 227 millió forintnak megfelelő svájci frankot köteles kifizetni Hódmezővásárhely önkormányzata az Erste Bank felé. Mindszent 278 millió, Székkutas 55 millió forint értékű svájci frankkal tartozik a pénzintézetnek. Az önkormányzatok a 2014. január elsejétől a kifizetésig tartó időre számított késedelmi kamattal is tartoznak, a Szegedi Törvényszék október 16-i ítélete szerint. Ez a határozat még nem jogerős.

A pert az Erste Bank indította. Eredetileg a korábbi ivóvíz- és csatornaszolgáltató Zsigmondy Béla Zrt.-től szerette volna megkapni a pénzét, amely kötvénytartozás volt. A vállalattal szemben felszámolási eljárás indult, a víziközműtörvény értelmében vagyona az önkormányzatokra szállt. A pénzintézet ezért náluk nyújtotta be a számlát.

A Szegedi Törvényszéknek ugyanez a tanácsa először, tavaly márciusban még elutasította a bank keresetét. A pénzintézet fellebbezett. A Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet, és új eljárásra kötelezte a törvényszéket. A Tábla a vízműtörvényt értelmezve arra jutott, a tartozást márpedig a települési önkormányzatoknak kell megfizetniük. Október 16-án nem is hozhatott más értelmű ítéletet a törvényszék.

Ha ez a verdikt jogerőre emelkedik, és a bank benyújtja az inkasszót, az megrendíti mindhárom település pénzügyi helyzetét. Ez a veszély azonban most nem fenyeget. Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely jegyzője lapunk kérdésére közölte, fellebbeztek a kötvényből fakadó jogok és kötelezettségek megállapítása iránt indított perben a törvényszék ítélete ellen. És mivel ugyanez a bíróság egyszer a város javára ítélt, egyszer a bank javára, „végső döntés majd csak a Kúriától várható". Mindszent és Székkutas önkormányzata is fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!