Időjárás

2010.08.16. 17:50

Piros riasztás: tornádó Borsodban, Nógrádban

Újra piros riasztás van érvényben a Dunától keletre: Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyére tornádó csapott le. Késő este Hajdú-Biharra csapott le a vihar. Nyugat-Magyarországon közben mérsékelték a riasztást.

Delmagyar.hu

Százas nagyságrendben érkezett bejelentés a tűzoltókhoz Püspökladány térségéből, rendkívüli káreset azonban egyelőre nem történt Hajdú-Biharban - mondta Balogh Tibor tűzoltó hadnagy, a megyei katasztrófavédelem ügyeletese hétfőn az MTI-nek.

Az ügyeletes elmondta: főleg vízeltávolítás miatt riasztották őket, illetve néhány fakidőlés ad munkát a térségben. Egyre több bejelentés érkezik Debrecenből is, de rendkívüli káreset egyelőre sem a városban, sem a megye más részein nem történt - tette hozzá.

A Dunántúlon közben már citromsárgára mérsékelték a riasztási szintet. Keddre a meteorológusok már nem várnak zivatart, változóan felhős lesz az ég, de emellett napsütéses idő várható, néhány helyen fordulhat elő záporeső. Szerdán és csütörtökön szintén hasonló időre lehet számítani, csak néhány helyen lehet záporeső, a hőmérséklet pedig lassan emelkedni fog. A korábbi évekkel ellentétben pénteken, augusztus 20-án nem valószínű csapadék, napos idő várható harminc fok körüli maximumhőmérséklettel, tehát semmilyen heves eseményre nem kell számítani.

Tornádó csapott le a Nógrád megyei Diósjenőn, a viharos forgószél háztetőket bontott meg, fákat csavart ki, a fák villanyvezetékre és autókra dőltek.

Szintén tornádószerű vihar söpört végig Mezőkövesden hétfőn kora este - mondta Fekete Zoltán aljegyző az MTI-nek.

"Félelmetes volt, ilyet még nem láttunk, a fekete tölcsér pillanatok alatt ért ide, diónyi nagyságú jéggel, hatalmas felhőszakadással" - mondta az aljegyző. Hozzátette: ismeretei szerint ez nem volt teljes tornádó, az alja nem ért le a földig, tudomása szerint ezt hívják szupercellának.

Fekete Zoltán közölte: azt egyelőre nem tudni, hogy a jég okozott-e károkat, de a hatalmas felhőszakadás miatt a város utcáin hömpölygött a víz, leállt a járműforgalom.

Kazincbarcikán és környékén hatalmas széllel érkezett a zivatar, és szinte néhány perc alatt besötétedett.

Sötétségbe borult Miskolc is, a várost hat óra után néhány perccel érte el a heves esőzéssel, erős széllel járó vihar. Aki tehette, gépkocsiját biztonságos helyre vitte, megteltek a mélygarázsok is. A városlakókban ugyanis még él a 2004-es hatalmas jégverés emléke, akkor autók százait verte el a tyúktojás nagyságú jég, és házak sokaságában is óriási károkat okozott.

Bódvaszilason hétfő kora este teniszlabda, tojás nagyságú jég esett. A helyiek szerint csak annak köszönhető, hogy nem lett nagyobb kár, hogy igen rövid ideig tartott, így mindössze néhány darabot szedtek össze az udvarokról.

Korábban írtuk:

A Dunától keletre a piros riasztást is kiadhatják - közölte az OMSZ meteorológusa az MTI-vel. Polyánszky Zoltán elmondta, hogy a Dunántúl keleti felében egy vonalban elkezdtek erősödni a zivatarok, és gyorsan mozgó zivatarlánccá alakulnak. Az előzetes számítások szerint a középső országrészt négy-hat óra körül, a Tiszántúl északkeleti részét pedig hat-nyolc óra körül éri el a zivatarlánc, és várhatóan késő este hagyja el az országot - tette hozzá.
Ahol narancssárga riasztás van érvényben, a heves zivatarokat intenzív széllökések, valamint nagyobb méretű jég is kísérheti.

Azokon a területeken, ahol később piros riasztást adhatnak ki, akár 90 km/órát meghaladó széllökések, valamint két centiméternél is nagyobb méretű jég is kísérheti a zivatarokat.

Azokon a területeken, ahol később piros riasztást adhatnak ki, akár 90 km/órát meghaladó széllökések, valamint két centiméternél is nagyobb méretű jég is kísérheti a zivatarokat. Fotó: http://www.stormsounds.com/

Azokon a területeken, ahol később piros riasztást adhatnak ki, akár 90 km/órát meghaladó széllökések, valamint két centiméternél is nagyobb méretű jég is kísérheti a zivatarokat. Még bizonytalan azonban, hogy hová kerül ki a legmagasabb fokú, piros riasztás, mivel ez annak függvénye, hogy régiónként mekkora területen várhatók heves zivatarok - mondta Polyánszky Zoltán.

Az ország északkeleti felében jelentős csapadékra is számítani lehet, mennyisége az 50 millimétert is meghaladhatja.

Nyitókép a met.hu-tól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!