Jegyzet

2019.08.14. 09:00

A hőség városa

JEGYZET - "Inkább süssön a nap, minthogy essen az eső, de ez talán már túlzás"

Majzik Attila

1921 decemberében döntöttek arról népszavazáson Sopron és környékének derék polgárai, hogy Magyarországhoz vagy inkább Ausztriához szeretnének tartozni. Hazánk részei maradtak, Sopron ezért jutalmul a Civitas fidelissima, azaz a Leghűségesebb város címet kapta. A település a hűség városa lett, a hőség városa táblát pedig nyugodtan kitehetnénk Szegeden, Csongrádon vagy akár Derekegyházon is.


Dőlnek-borulnak a melegrekordok, minden második nap „a nyár legmelegebb napja" van, mi pedig izzadunk otthon, izzadunk a munkába menet, a szerencsésebbek pedig izzadnak a strandon.


Én úgy vagyok vele, hogy inkább süssön a nap, minthogy essen az eső, de ez talán már túlzás. Gyorsan emelkednek a hőségtől sújtott napok száma itthon: míg a hetvenes években az ilyen napok száma nem haladta meg a tízet, a kétezres években már harmincöt-negyvennél is több hőségnap volt egy-egy nyári szezonban.

Legutóbb Derekegyházon mértek egy szép rekordot, a faluban 38 Celsius-fokig melegedett fel a levegő.


Ez igen, csettinthetnénk elismerően, ha nem épp a bőrünkre menne a dolog. Bizony, a klímaváltozás „már a spájzban" van. Tény, hogy a Földön egymást váltják a hidegebb és melegebb időszakok, de azért ne hallgassuk el tevékeny hozzájárulásunkat az extrém időjárás megjelenéséhez, illetve a környezet aktív és tartós rombolásához.


És nem árt, ha nem csak a szívószálakra meg a reklámszatyrokra gondolunk. Mert az tagadhatatlanul szép dolog, ha üvegpohárból isszuk a kólát és vászontáskával járunk bevásárolni, csak közben ne feledjük, a Kínából rendelt huszonötödik gumidínó a gyereknek, vagy anyunak a műanyag mosogatószivacs-tartó is terheli a környezetet. Fogyasszunk felelősséggel!


 

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!