Jegyzet

2019.08.29. 09:00

Ideális világ

JEGYZET - "Inkább leülnek ők maguk beszélgetni a problémáról"

Gidró Kriszta

Ha valaki hibázik, egy ideális világban először ezt beismeri, aztán bocsánatot kér, végül javítja a hibát. Egy ideális világban tehát elvileg nincsen szükség fogyasztóvédelmi hatóságra, békéltető testületre, illetve a bíróság egyébként is túlterhelt munkatársai sem azzal foglalkoznak, hogy rendeltetésszerűen használta-e Béla bácsi unokája a stoplis cipőt, és ha igen, akkor kinek a hibája, hogy néhány hét alatt tönkrement.


Ilyen értelemben még nem ideális világban élünk, az egyszeri vásárló/fogyasztó kénytelen néha vitába szállni az eladóval vagy a szolgáltatóval. A bírósági utat kevesen választják, egyszerűen azért, mert sokáig tart és többnyire drága is: nem biztos, hogy például egy lakás vagy autó értékénél alacsonyabb összeg miatt megéri. Illetve lehet, hogy megéri, de én nem ismerek olyat, aki kipróbálta volna.


Érdemes inkább a békéltető testülethez fordulni. Ez a szervezet két évtizede működik, létezéséről egyre többen tudnak. Tényleg érdemes hozzájuk fordulni: az eljárásuk teljesen ingyenes. Mivel az ott dolgozók csak ezzel foglalkoznak, egy-egy átlagos eljárás körülbelül egy hónap alatt le is zárul. Ez feltehetően töredéke a bírósági eljárásnak. Ráadásul a vállalkozásoknak konkrét anyagi érdekük fűződik a testülettel való együttműködéshez: ha nem teszik, fogyasztóvédelmi bírságot szabnak ki rájuk.


A lehetséges szankciók ellenére is a békéltető testület működése az ideális világ megteremtésének irányába mutat. Remélem, megérjük azt az időt, hogy a vállalkozások sem várják ki, amíg a vevő a testülethez fordul: ezt megelőzendő inkább leülnek ők maguk beszélgetni a problémáról.


 

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!