Kecskemét és környéke

2012.08.29. 17:40

150 milliárd forint érkezhet Kecskemét térségébe

A Kecskemétet és térségét kiemelt járműipari központtá nyilvánító kormánydöntés nemcsak a várost és térségét szolgálja, de nemzeti érdek is - mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere szerdán a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Delmagyar.hu

Hangsúlyozta: a hét elején a Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntés segít abban, hogy az ország gazdasági potenciálját is erősítő térség alakul ki, mert az ehhez szükséges fejlesztések kiemelt támogatást kapnak.

A polgármester emlékeztetett Orbán Viktor márciusi kecskeméti látogatására, amikor egy 10 pontos fejlesztési elképzelést adott át a miniszterelnöknek. A terv egyebek mellett tartalmazta a felsőfokú oktatás és a szakképzés átalakítását, az infrastruktúra fejlesztését, a munkavállalók letelepedését és mobilitását segítő terveket, valamint az AIPA Kft. (Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft.) megalapítását.

Zombor Gábor kiemelte: a kormánydöntés azt is jelenti, hogy a tervben bemutatott fejlesztési elképzelések megvalósítását a kormány prioritásként kezeli. A tervezett infrastrukturális, lakhatási, a tömegközlekedési, valamint a szakoktatás és a felsőfokú oktatás fejlesztésével kapcsolatos beruházások együttes összege elérheti a 140-150 milliárd forintot.

A polgármester elmondta: Kecskemét 2007-ben indította el azt a programot, amelynek az volt a célja, hogy a városban és térségében működő vállalkozások terveiket, fejlesztéseiket hangolják össze. Ennek eredményeként olyan gazdasági környezet jött létre, hogy több nagyberuházás is megvalósult a városban a gépjárműipar területén, de más területeken is. Utalt a Mercedes-gyár felépítésére, valamint a Knorr-Bremse új kecskeméti telephelyének felépítésének megkezdésére.

Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja szerint "történelmi léptékű" a kormányhatározat, melynek következtében az autóipar egyik fővárosa lesz Magyarországon Kecskemét. Úgy vélte, ez egyben egész Bács-Kiskun megye sikere.

Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója, az AIPA Klaszter elnöke elmondta, hogy a város vezetése a Mercedes-gyár építésének bejelentése után a vállalkozókkal, a kamarával, a főiskolával és a szakoktatást végző intézményekkel összefogott azért, hogy a régió gazdasága fejlődjön. Az összefogás eredményeként el tudjuk érni, hogy világszínvonalú járműgyártási központ alakuljon ki a régióban, és magához kapcsolja azokat a high-tech technológiákat, melyek a járműgyártást meghatározzák - tette hozzá. A 2010-ben létrehozott AIPA Klaszterben 32 vállalat vesz részt, amelyek évi termelési értéke összesen 90 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!