Kecskemét és környéke

2013.06.28. 20:56

Pest megyétől Bács-Kiskun megyéhez kerülhet Nagykőrös

Kecskemét - Bács-Kiskun megyéhez kerülhet a jövő évtől Nagykőrös, ha az Országgyűlés elfogadja a közigazgatási és igazságügyi miniszter erről szóló határozati javaslatát, amely pénteken került fel a parlament honlapjára. <br>

A jelenleg Pest megye déli részén fekvő város megyeváltását a település képviselő-testülete kezdeményezte, szerintük ugyanis számos előnnyel járna, mind a közigazgatási szolgáltatások, mind az egészségügyi ellátás igénybevétele szempontjából ha Bács-Kiskun megyéhez tartoznának, amelynek székhelye, Kecskemét mindössze 16 kilométerre fekszik tőlük - derül ki az előterjesztés indoklásából.

Nagykőrös a döntéssel a dél-alföldi régióhoz kerülne, így előnyösebb helyzetből pályázna európai uniós támogatásokra. A képviselő-testület szerint a foglalkoztatás bővülését is hozhatja a város számára, ha ahhoz a közigazgatási egységhez kerülnek, amelyhez az 1950-es megyerendezés előtt is tartoztak.

A városban április 7-én tartottak népszavazást a kérdésről, amelyen ugyan a választásra jogosultaknak mindössze 33 százaléka vett részt, így érvénytelen lett, azonban az érvényesen voksoló több mint 6300 ember közül meghaladta az 5600-at a megyeváltás mellett szavazók száma.

A megyeváltás a soron következő országgyűlési és önkormányzati választásokat nem érintené, mivel - ahogy az indoklásban olvasható - a választókerületi határok módosításai választójogi aggályokat vetnek fel.

Nagykőrös jelenleg járásszékhelyként működik, a járáshoz tartozó Kocsér és Nyársapát településeknek így más járásokhoz kell csatlakozniuk, és mérlegelni kell azt is, hogy Nagykőrös miatt egy új járást kell-e létrehozni vagy a településnek kell egy meglévőhöz kapcsolódnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!