Kecskemét és környéke

2014.06.11. 17:58

Uniós képzési támogatást nyert a Kecskeméti és a Szolnoki Főiskola

A két intézmény összesen 1,4 milliárd forintot fordíthat az oktatást és a kutatást szolgáló eszközök, berendezések beszerzésére.

Egy nyertes európai uniós pályázatnak köszönhetően 1,4 milliárd forintot fordíthat az oktatást és a kutatást szolgáló eszközök, berendezések beszerzésére a Kecskeméti Főiskola és konzorciumi partnere, a Szolnoki Főiskola - mondta a Kecskeméti Főiskola rektora szerdán Kecskeméten sajtótájékoztatón.

[namelink name="Ailer Piroska"] a konzorcium alapvető céljának nevezte, hogy műszaki, informatikai, természettudományos területen elősegítse a gyakorlatorientált képzés fejlesztését, amely mindkét főiskola számára kiemelten fontos.

Szólt arról, hogy a Kecskeméti Főiskola az elmúlt időszakban bevezetett duális képzéssel a gyakorlatorientált képzést célozta meg, a fejlesztés révén pedig tovább javulnak a gépészmérnökök és a járműmérnökök képzésének feltételei.

[namelink name="Túróczi Imre"], a Szolnoki Főiskola rektora elmondta, hogy az intézmény hatalmas lehetőséget kapott, amikor mintegy másfél milliárd forint uniós támogatást nyert a műszaki képzés feltételeinek fejlesztésére. Belátták, hogy egyedül nem tudják megvalósítani a projektet, mert a főiskolának nem fő profilja ez a képzési terület, ezért keresték meg a Kecskeméti Főiskolát. Az együttműködéssel meg tudtak őrizni 800 millió forintot a beruházási elképzeléseikre, a kecskeméti intézmény pedig 600 millió forintnyi fejlesztési lehetőséget kapott.

Az együttműködés igazolja, hogy az Alföldön a városoknak és az intézményeknek nem feltétlenül konkurensként kell megjelenniük - hangsúlyozta a Szolnoki Főiskola rektora.

[namelink name="Szemereyné Pataki Klaudia"] (Fidesz-KDNP), Kecskemét gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere kiemelte, ez a projekt olyan léptékű fejlesztést tesz lehetővé, amelynek a révén kutató-fejlesztő központ alakulhat ki a városban, és megteremtődnek a feltételek a kutató-fejlesztő mérnökök képzéséhez is. Jelezte, hogy több olyan projektet is indítottak, amelyben Kecskemét és Szolnok együttműködik.

Az alpolgármester szerint a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkárságának tervezett Kecskemétre költözésével megnő a jelentősége a Kecskeméti Főiskola kertészeti, vidékfejlesztési képzésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!