Kecskemét és környéke

2010.12.14. 12:26

Megfázás elleni gyerek praktikák: mézes tea, sakk és cicasimogatás

Kecskemét – Beköszöntött az igazi tél, ezzel együtt pedig egyre többen fáznak meg, kapnak tüdőgyulladást. Az influenza-szezon egyelőre várat magára, ám közösségben a gyerekek egymást fertőzik. A padsorok kiürülnek, az orvosi rendelők megtelnek.

Major Stella

– Hetek óta napi szinten 100 gyereket látok el. A legtöbben tüdőgyulladással, hörgő huruttal, valamilyen légúti megbetegedéssel jönnek. Az influenzás kisbeteg nem jellemző – árulta el dr. Kiss Katalin gyermekorvos, aki hozzátette, ha a szülők meg tudják oldani, vegyék ki a gyereket a bölcsődéből vagy az óvodából pár napra, mert közösségben a csöppségek egymást fertőzik. Habár az influenza szezon még nem kezdődött el, a doktornő ajánlja a védőoltást. – A vakcinát 1000-1200 forintos áron lehet kiváltani a patikákban – tudtuk meg.

– Közel 7000 forintot hagytam a gyógyszertárban. Kaptunk antibiotikumot, köptetőt, lázcsillapítót, torokfertőtlenítőt – sorolja egy anyuka, akinek kislányáért a harmadik tanítási óra után kellett bemennie az iskolába, mert Fruzsi belázasodott.

Ellátogattunk a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába, ahol a 3.d osztály tanulói mesélték el, milyen otthoni praktikát vetnek be, hogy minél előbb meggyógyuljanak, és visszaülhessenek az iskolapadba.
– Ha beteg vagyok, mindig citromos, mézes teát iszom. Pihenek és társasjátékokkal játszom, sakkozom – árulta el Szabó Imre Bence. Hajdú Bálintot borsólevessel és kamillateával kényezteti az anyukája. Tabajdi Máté a tanulást sem hanyagolja el ilyenkor. Tóth Gábor Balázsnak a forró tea és a méz mellett a család cicája is segít gyógyulni. – Ha otthon kell maradnom, akkor beviszem magamhoz a cicánkat, és simogatom – osztotta meg velünk Balázs. – Ha beteg vagy, vizet kell forralni, és a fejeden törülközővel a gőzölgő edény fölé hajolni, jó mély levegőket venni – magyarázta Kiss Krisztián az inhalálás lényegét.

Egyre többen hiányoznak az iskolapadokból, sok a beteg tanuló.

Egyre többen hiányoznak az iskolapadokból, sok a beteg tanuló.
Az alsó tagozatosok osztályfőnöke, Kelemen Tamásné elmondta, hogy a 24 fős osztályból 6-7 gyerek hiányzott a múlt héten. – November végén még csak 1-2 hiányzónk volt, jelentőssé Mikulás után vált a helyzet. Próbáljuk a gyerekeket arra ösztönözni, hogy ne csak az étkezések előtt mossanak kezet, hanem egy-egy orrfújás után is. A használt papír zsebkendőket pedig rögtön dobják a kukába. A vitaminpótlás érdekében minden nap kapnak almát.
Az osztályba hétfőn jött vissza a másik tanító néni, ő is beteg volt. – Ma jöttem először iskolába, mert én is, és a lányom is ágynak estünk. Reggel, amikor oviba vittem a lányom, a csoportjában mindössze 6 gyerek találtam – mesélte Petrovné Sz. Katalin. Vagyis más intézményekben sem jobb a helyzet.

– Az iskolánkban 31 tanuló csoport van. Az, hogy ilyen nagy arányban hiányoznának megfázás vagy légúti megbetegedések miatt a gyerekek, nem jellemző, ez egyedi eset. A többi osztályban átlagosnak mondható a hiányzás. Mire igazán beindulna az influenza szezon, addigra elkezdődik a téli szünet, 21-től mindenkinek jól jön majd a pihenés – mondta el az intézményvezető-helyettes, Magyarváriné Török Éva, aki hozzátette, azért nagy baj, hogy sokan hiányoznak a csoportból, mert így a szülőknek szánt karácsonyi köszöntőt nem tudják begyakorolni a gyerekekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!