Kék hírek

2009.12.16. 14:20

Több mint 50 baleset, 2 halott, 29 sérült

Több halottja és 29 sérültje volt annak az 59, a szerda reggeli órákban a havazás és a fagy miatt bekövetkező balesetnek, melyhez a tűzoltókat riasztották. Az utakon lelassult a közlekedés, Ferihegy forgalmában azonban nincs fennakadás. Estig további havazásra kell számítani.

MTI

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy országszerte 59 balesethez riasztották a tűzoltókat, ezekben ketten meghaltak és 29-en megsérültek.

"Nagyon sok autós még nem vette észre, hogy itt a tél és növelni kell a követési távolságot, csökkenteni kell a sebességet és fel kell szerelni a téli gumikat. Ennek megfelelően a közlekedési balesetek többsége ráfutás, árokba csúszás" - mondta.

Országszerte havazik, az utak azonban, ha lassan is, de járhatóak. Nincs fennakadás a közszolgáltatásokban sem, zavartalan a víz-, gáz- és áramszolgáltatás. Nincsenek elzárt települések, az időjárás miatt nem volt szükség se kitelepítésre, se a katasztrófavédelem által szervezett ellátásra - közölte a szóvivő.

Az MTI szerda délelőtti hírei szerint a BKV egy-egy autóbusza és villamosa a kora reggeli órákban két embert gázolt el, mindketten a helyszínen meghaltak. Békés megyében egy betegszállító autó egyik utasa halt meg, amikor a jármű megcsúszott az úton és a menetirány szerinti jobb oldalon fának csapódott szerda délelőtt Békéscsaba és Mezőberény között.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint 77 üzemmérnökségén háromezer dolgozó több száz géppel végzi az utak síkosságmentesítését, a teljes géppark az utakon van. A közútfenntartó már korábban készenlétbe helyezte 538 eszközhordozóját, amelyre hóekét, sószórót vagy hómarót is rögzíteni lehet. Ezeken kívül 130 rakodógép, 49 hómaró és 59 gréder (speciális munkagép) áll készenlétben. Ha ez nem volna elég, a társaság szerződéses vállalkozóit is az utakra rendeli - olvasható a Magyar Közút közleményében.

Ismertették, hogy az eltakarítást csak akkor tudják megkezdeni, amikor a hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. Addig a társaság "alásózást" végez, hogy megakadályozza a forgalom által letaposott hó lefagyását. Az eltakarítást a legnagyobb forgalmú főúthálózaton kezdik, majd a hóesést, illetve a főúthálózaton elvégzett munkát követően - 6-24 órán belül - a mellékúthálózatról is letakarítják a havat. Vannak azonban olyan útszakaszok, ahol környezetvédelmi okokból nem végeznek sószórást, ezeket az utakat táblával jelzik.

Az Útinform délelőtti tájékoztatása szerint országszerte havazik és nap közben is havazás várható, de az utak egyelőre mindenütt járhatóak. A Dunántúlon havasak, latyakosak, a Tiszántúlon latyakosak az utak, de mindenütt járhatóak. Ugyanakkor erős a forgalom az M0-áson és az autópályákon. A legtöbb gyorsforgalmi úton azonban balesetek akadályozzák a forgalmat.

Pest megyében szerda délelőtt tíz óráig a hirtelen havassá vált utakon tizenkét közúti baleset, köztük két súlyosabb karambol történt. Versics Gábor, a megyei katasztrófavédelem ügyeletese elmondta, hogy főként árokba csúszott járművekhez riasztották őket, de két komolyabb balesetet is okozott a síkosság.

A fővárosban jelentősen lelassult a forgalom a havazás miatt a XVII. kerületben a Jászberényi úton, a Pesti úton és a Helikopter úton, a XVI. kerületben a Csömöri úton és a Veres Péter úton, Budán a Bécsi úton és a Tétényi úton. Továbbá telítettek a más napokon is forgalmas útszakaszok, így például a Lánchíd környéke, a Szerémi út, a Lágymányosi híd - mondta Lorencz Pálma, a Fővinform munkatársa szerda délelőtt.

Ferihegyen az éjszaka lehullott 5 centiméteres hó nem akadályozza a reptér forgalmát, a légikikötő a menetrendnek megfelelően fogadja és indítja a járatokat - közölte Hardy Mihály, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója.

Bár az időjárás előrejelző szolgálat egészen éjfélig még további jelentős havazásra számít, a Budapest Airport a nap folyamán is biztosítani tudja a forgalom pontos és gördülékeny lebonyolítását. Késésekre és járattörlésekre - az időjárás miatt - várhatóan nem kell számítani - írta.

Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy országszerte erősen felhős az ég, többfelé esik a hó. Újabb havazás várható a déli óráktól a középső országrészben, majd keleten és észak-keleten. A ország középső területein 2-5 centiméteres hóra lehet számítani estig, keletebbre 3-7 centiméterre.

A hőmérséklet napközben várhatóan országszerte 0 és -4 Celsius-fok, este -1 és -6 között lesz, a fővárosban napközben -2, este -3 fokra lehet számítani - tette hozzá Bozóki István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!