Délmagyarország 110

2020.06.22. 17:30

Medveczky Ilona egyiptomi szólótánca, annó 1968 – Galéria

Nincsenek sokan, akik elmondhatják magukról, hogy Medveczky Ilona óegyiptomi jelmezben eltáncolta nekik az Aida táncszerepét egy folyosón, a mosdó mellett. Enyedi Zoltán fotóriporter ezek közé tartozott.

Munkatársunktól

Medveczky Ilona táncművész az 1968-as szegedi szabadtéri Aida előadás szólótáncát mutatja be az öltözőfolyosón.

Fotó: Enyedi Zoltán. Azonosító: mfmEZ70b

Történt, hogy 1968 augusztusában Mikó András rendezésében, Vaszy Viktor vezénylete mellett előadták Verdi Aida című operáját a szabadtérin. Az akkor 27 éves Medveczky Ilona a monumentális előadás 40 fős balettkarában szólótáncosként lépett fel. Az Enyedi-képeken látott jelmez a mosdó előtt kissé varietésnak tűnik, de a tánckar vezetője, Barkóczy Sándor elárulta a lapnak, hogy 2 évvel korábban a British Museumban gyűjtött egyiptomi rajzok alapján készült.

 

A ma már 79 éves Medveczky Ilonát revütáncosként és szexszimbólumként ismerte meg az 1960-70-es évek Magyarországa. A Délmagyarországnak elmesélte, hogyan került a pesti Pipacs bárból a szabadtérire. Az interjúban hiányolta a revü műfaját és bírálta a korabeli Magyarország művészi sztriptíz-kultúráját. Szegedi fellépése időszakában, 1968 nyarán kapott szerepet A veréb is madár című filmvígjátékban (ebben játszik Kabos László ikerszerepet). Medveczky 1966-ban már megjelent Várkonyi Zoltán Egy magyar nábob című filmjében, ahol a szép cigánylány szerepét táncolta. 1969-ben pedig Az oroszlán ugrani készül című krimiparódia egyik női szereplője volt.

Ami az Aida bemutatóját illeti, Nikolényi István így írt róla a Délmagyarországban: „Dinamikus, képzeletgyújtó a balett: egzotikus mozgáselemekkel sűrítve, intenzív fokozással jut el a szólót táncoló Medveczky Ilona buja, vérbő attrakciójához.”

Újraindult Annó rovatunk

A Móra Ferenc Múzeummal együttműködésben, a Délmagyarország egykori fotóriportereinek munkáiból újra elindítottuk Annó rovatunkat.

- Sorozatunkban régi fotókat próbálunk beazonosítani. Harminc-negyven-ötven év távlatában azonban fenn kell tartanunk a tévedés jogát. Ha Ön felismeri a fotón szereplőket, helyszíneket, örömmel várjuk észrevételét az online[kukac]delmagyar.hu címen!

- Önnek is vannak régi fotói közösségi, családi eseményekről, amelyeket megosztana olvasóinkkal az Annó rovatban? Írjon nekünk!

- Az Annó oldalain megjelent fotók a Délmagyarország kiadó tulajdonát képezik. A fotókat a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti gyűjteménye gondozza.

Nézzen be hozzánk, képek annó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!