Kultúra

2008.07.16. 20:25

Elhunyt az Európa Kiadó és a Balaton legendás gitárosa

Dénes József, azaz Dönci a Balaton és az Európa Kiadó legendás, nagyszerű szólógitárosa 51 éves korában szívroham következtében meghalt - értesült a Hírszerző. <a href="../belfold_hirek/elhunyt_az_europa_kiado_es_a_balaton_legendas_gitarosa/2064179/"><img src="https://www.delmagyar.hu/ftp/img/audio_icon.gif" border="0" align="absmiddle"> <b>VIDEÓVAL</b></a>

Az Európa Kiadó nevű magyar underground együttes 1981-ben alakult, tagjainak egy része a frissen feloszlott URH tagjaiból állt. Rövid idő alatt a hazai underground zene meghatározó együttese lett, ám 1983-ban már fel is oszlott. Két év szünet után újra összeállt a zenekar, majd a kilencvenes évek közepéig közel változatlan felállással játszottak.

Dénes József másik zenekara, a Balaton a nyolcvanas években fellépett a BME Bercsényi kollégiumában, a Kassák klubban, közös koncertet adtak az akkor bemutatkozó URH-val a Kulich Gyula téri pszichiátrián, majd sokszor léptek fel együtt a Trabant együttessel is.


Európa Kiadó - Mocskos idők (2004)

Dénes József 2006-ban készítette el első lemezét, amely Gémes Jánosnak, Dixinek állított emléket. A Dönci Project néven jegyzett produkció nem klasszikus szólóalbum, inkább szellemidézés - ahogy maga az alkotó megfogalmazta a Magyar Narancsnak egy interjúban.

A Balaton ás az Európa Kiadó egykori szólógitárosa 51 évesen halt meg. A legendás gitáros családjának megsegítésére emlékkoncertet rendeznek a fővárosi Gödör Klubban.

Címkék#gyász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!