Kultúra

2008.06.05. 17:34

Magyar film forog Etyekwoodon

Kaméleon címmel az első magyar film forgatása zajlik a Korda Stúdióban. A tavaly év közepén megnyílt etyeki stúdióban Goda Krisztina harmadik filmjének jeleneteit veszik fel.

A 90 millió eurós beruházásból készülő, hat műteremből álló magyar filmes komplexum utolsó üteme még idén elkészül, ha a filmtámogatási rendszer újból hatályba lép - minderről a Kaméleon alkotói és a Korda Filmstúdió vezetői tájékoztattak csütörtökön Etyeken.

Simonyi András, a Korda Stúdió elnöke elmondta, a mostani filmforgatás azt üzeni a világnak, hogy a magyar filmeseknek is készült az etyeki komplexum. Goda Krisztina, a Kaméleon című film rendezője arról beszélt: nem is álmodott volna arról, hogy a Korda Stúdióban foroghat legújabb játékfilmje.

Az 558 millió forintos költségvetésből készülő film producere Kálomista Gábor kérdésünkre válaszolva elmondta, az üzleti titok, hogy mennyiért bérlik az etyeki stúdiót. Azt azonban elárulta: természetesen kedvezményesebb áron vehetik igénybe a Korda Stúdió infrastruktúráját, mint tavaly a Hellboy 2 (Pokolfajzat 2) című amerikai szuperprodukció.

A magyar pénzből készülő Kaméleon című filmet május 5-én kezdték el forgatni különböző budapesti helyszíneken. Az etyeki stúdióban 20 napot, majd újabb három napot Londonban is forgat a magyar stáb, közölte Mécs Mónika, a film másik producere.

Goda Krisztina filmje egy szélhámos-történetét meséli el. A forgatókönyvíró Divinyi Réka elmondta, arra voltak kíváncsiak, miként működik a hazugság. A film főhőse, a harmincas, jóképű Gábor (Nagy Ervin) azt csinálja, amiben a legjobb, hazudik a nőknek. Behálózza őket, majd néhány hét elteltével megszabadítja őket megtakarított pénzüktől. Az üzlet jól megy egy ideig, de aztán Gábor ráun ezekre a nőkre, és valódi kihívásra vágyik. Megismeri Hannát (Hámori Gabriella) , a gazdag és híres balerinát, és elhatározza: magába bolondítja a lányt. Hanna azonban nem dől be az olcsó bókoknak, így nála más stratégiát kell Gábornak alkalmaznia.

Nagy Ervin a film kapcsán elmondta: nem a vígjátékra, hanem a hitelességre törekedtek. Csányi Sándor egy nárcisztikus figurát, László Zsolt egy empatikus pszichológust, a filmvásznon ritkán látott Kulka János pedig egy ortopéd orvost alakít a filmben. A Kaméleon mozipremierje december 4-én lesz.

Arra a kérdésünkre, hogy idén forgatnak-e újabb filmet az etyeki komplexumban, a Korda Stúdió vezérigazgatója elmondta, számos tárgyalást folytatnak, de addig nem tudnak újabb szerződéseket kötni, amíg a filmtámogatási rendszerről nem születik megállapodás. Krisán László emlékeztetett arra, hogy tavaly év végén lejárt a 20 százalékos adókedvezményt biztosító magyar filmtámogatási megállapodás. A vezérigazgató elmondta: az Európai Bizottság várhatóan június közepéig elfogadja a magyar filmtörvény módosítását, ami pozitív elbírálás esetén azt jelenti, hogy a 20 százalékos adókedvezmény megmarad, és az továbbra is vonzóvá teszi Magyarországot, ezen belül a Korda Stúdiót is a külföldi filmesek számára.

Tavaly novemberben Guillermo del Toro, miután befejezte Etyeken a Hellboy 2 forgatását, azt nyilatkozta, hogy bármikor szívesen visszatér Magyarországra. Az Oscar-díjas rendező hangsúlyozta: a világszínvonalú infrastruktúra mellett, a magyarországi 20 százalékos adókedvezmény is nagyon vonzóvá teszi a Korda Stúdiót a nagy költségvetésű filmek számára.

Krisán László szerkesztőségünkkel azt is közölte, hogy a 6500 négyzetméteren, több mint 90 millió eurós költségvetésből megvalósuló Korda Stúdió összes létesítménye még idén ősszel, legkésőbb decemberig elkészül. Krisán László ugyanakkor hangsúlyozta, az utolsó ütem, a stúdió komplexum hatos műtermének - a világ legnagyobb víz alatti felvételekre alkalmas medencéjének - az úgynevezett Superstage-nek a megépítése is a filmtámogatási rendszer újbóli hatályba lépésétől függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!