Kultúra

2010.04.25. 09:23

Tavaszi koncertet rendez a Miskolci Operafesztivál

Tavaszi koncertet rendez a "Bartók+…" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál kedden este hat órától Miskolcon, a Belvárosi Evangélikus templomban.

Az operafesztivál a Reményi Ede Kamarazenekar és a Zürichi Fiúkórus (Zürcher Sängerknaben) közreműködésével rendezi meg a koncertet. A hangverseny programjában Schütz, Vivaldi és Mozart egyházi művei szerepelnek a miskolci zenekar, illetve az Alphos von Aarburg vezette svájci kórus tolmácsolásában - mondta Barázda Eszter, az operafesztivál sajtóreferense az MTI-nek.

Beszámolt arról, hogy a száznál is több tagot számláló svájci együttest Európa egyik legjobb fiúkórusaként tartják számon. A kontinens szinte minden országában, így Magyarországon is felléptek már. Kiváló karmesterekkel dolgoztak együtt, köztük Herbert von Karajannal, Ferdinand Leitnerrel, John Elliott Gardinerrel. A kórus tagjai rendszeres közreműködői a Zürichi Operaház előadásainak, de szerződtették már őket egyebek mellett a lyoni, a salzburgi, a sanghaji operaházak, illetve a londoni Royal Festival Hall előadásaira is.

A kórust egyébként Alphos von Aarburg 1960-ban alapította. Tagjait főként Zürichből, a város közvetlen környezetéből, illetve a szomszédos kantonokból toborozza. A kórus profizmusát, zenei színvonalát - bentlakásos kollégium híján - fiatal tagjai lelkesedésének, zenei képzettségének, illetve művészeti vezetőjük, Aarburg munkájának köszönheti.

A sajtóreferens a Reményi Ede Kamarazenekar munkássága kapcsán kifejtette: a zenekar a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola vonósaiból 1981-ben alakult. Saját rendezésű koncertjeikkel fontos résztvevői az észak-magyarországi zenei életnek. Az együttes neve ismerősen cseng Európában és a Távol-Keleten egyaránt. A Reményi Ede Kamarazenekar széles repertoárjában nemcsak kamarazenei művek, hanem szimfóniák, oratóriumok, operák is szerepelnek a reneszánsztól napjainkig.

Címkék#Zene

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!