lacika világa

2009.02.01. 16:35

Nincs alvás! Superbowl van! No time Toulouse!

Ha beteg légyként kóvályog hétfőn reggel a kollégája, biztos lehet abban, hogy a XLIII. Superbowlt nézte. Következzen néhány sor és ugróhivatkozás, amely talán magyarázatot ad arra, miért nézem inkább az amerikaifocit mint az európai labdarúgást.

Néha a szinkronosok akarva-akaratlanul is telitizest lőnek. Jó példa erre a Minden héten háború, amelynek eredeti címe - Any given Sunday - nekünk lavórlakóknak (lásd még Kárpát-medence, de erről majd máskor) vajmi keveset mond. Az más kérdés persze, hogy az amerikaifoci csak szőr mentén hasonlít a filmbéli „háborúra”. Mégis harc, méghozzá a legjavából.

Nincs színészkedés. Nincs szimulálás. Nincs kegyelem. Van viszont négyszer tizenöt percnyi maximális koncentráció. Mindez egy hatalmas terepasztalon egy 10+100+10 jardos csatamezőn történik. A „gyalogságokat” ugyanis a pálya széléről és a stadionok tetejéről irányítják. Teljesen természetes, hogy egy támadás végén már ott vannak a kispadok mellett a légi felvételek, amelyek alapján fel lehet készülni a következő ütközetre.

A bíró szent és sérthetetlen. A játékosok sokkal kevesebbszer reklamálnak, és sokkal kevesebbet is engednek meg maguknak, mint az európai labdarúgás „gladiátorai” (muhaha). Ugyanakkor a bírókra is érvényes a Dirk Nowitzky-mentség („only human” - erről is majd máskor, később), azaz kérhetnek videós és telefonos segítséget is.

S hogy mi lesz Tampában?

Szerintem semmi különös. Két verzió lehetséges: bűn rossz meccsen pántzuhatag (sic) közepette, szoros eredmény lesz (10-6, 10-9 vagy ehhez hasonló), és nyer a Pittsburgh, vagy egy kevésbé rossz meccsen Fast Willie Parkernek és a gusztustalan Hines Wardnak köszönhetően egy picit simábban nyer a Steelers (21-6, például).

Valószínűleg ebből látunk többet Tampában. Tyrone Carter és Bryant McFadden közös örömködését még a Baltimore Ravens elleni főcsoportdöntőn örökítették meg

Valószínűleg ebből látunk többet Tampában. Tyrone Carter és Bryant McFadden közös örömködését még a Baltimore Ravens elleni főcsoportdöntőn örökítették meg

 

A madarak éneke Tampában véget ér. Különben is: egy kalózhajón maximum papagáj rikácsolhatna, vagy sirályok vijjoghatnának a közelében, de hogy bíborpintyek énekétől legyen hangos a Raymond James Stadion, az elég valószínűtlen.

Bemelegítésül, mintegy kedvcsinálónak íme néhány videó:

Bónuszfilmek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!