Szegedi hírek

2023.06.18. 13:27

Lángoskedvelő joghallgató a piacon

Kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánították a lángost, ezért megkértük a ChatGPT-t, írjon verset a nyár legnépszerűbb ételéről, majd a Mars téri Szegedi boszorkák lángosos és palacsintázóban találkoztunk egy igazi lángosrajongó joghallgatóval.

Arany T. János

Kiemelkedő nemzeti értékünket, a lángost fogyasztja sajtos-tejfölös ízesítéssel az étel egyik nagy rajongója, a Békés megyei joghallgató, Duna Mercédesz.  Fotók: Karnok Csaba

A halászlé mellett a lángos pont a kedvencem. Annak örö­­mére, hogy bár nem lett hun­­garikum, de a kiemelkedő nemzeti értékek listájához hozzácsapták, verset írattam a lángos és a halászlé dicséretéről a ChatGPT-vel. (Ez egy mesterséges intelligencia, egy nagy nyelvi modell, amely mélytanulást használ az emberhez hasonló szövegek előállításá­­ra. Fontos, hogy nem tudatos intelligenciá­ról van szó, hanem a nyelvi modell „megjósolja” a szövegből a következő szavakat.) Nézzük az eredményt. 

ChatGPT haiku a lángosról 

A japán haiku stílusában kértem a verset. A halászléről ezt írta: Szegedi halászlé, Fűszeres, ízletes lé, Boldog szívünk ég. Az első nem sikerült jól, az utolsó sort ki kellett javíttatnom a géppel, íme az eredmények: Lángos ropogós, Aranyló, illatos, Közösség kóstol. Az utolsó sort átírva: Lángos ropogós, Aranyló, illatos, Ízek táncolnak. Született egy harmadik változata is, ami azért tetszik, mert ijesztően pontosan megfogalmazta, mit jelent számomra a jó lángos: Aranyló lángos, Puha, roppanóssággal, Ízek táncolnak. 

Április közepe óta kiemelkedő nemzeti értékünk, a lángos készül a Mars téri piac Irén csarnokában a Szegedi boszorkák lángosos és palacsintázóban. 
Fotó: Karnok Csaba

Egyszerre puha és roppanós 

Számomra a jó lángos ugyanis egyszerre puha és roppanós. A vékony közepe ropog, a széle puha, mint egy párna, zamatos, mint a frissen sült sütemény és forró, mint a babám szíve. (Ez utóbbit Latinovits mondja a Szindbádban, amikor pirított kenyérszeleteket kér a velős csonthoz, de ez egy másik történet.) A lángos ugyan nem lett hungarikum a Hungarikum Bizottság nemrégiben megrendezett 31. ülésén, de mintegy vigaszdíjként a Magyar Értéktár bővítéséről a magyar életmód és nemzeti értékek vé­­delméért felelős miniszterelnöki biztos, V. Németh Zsolt közölte, hogy kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánították. Nagy kő esett le a szívünkről. Mert bár Uj Péter újságíró, a Gault&Millau étteremkalauz egykori munkatársa, a 444.hu főszerkesztője már 2013-ban bürokratikus viccnek nevezte a hungarikummániát, mi azért büszkék vagyunk rá. 

A legősibb kenyérfajta

A lepénykenyerek a legősibb kenyérfajták az emberiség történetében. A lángosnak különböző változatai léteznek a világ különböző részein. Ezek eltérő tésztával, mérettel, feltétekkel és ízekkel rendelkeznek. A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, sót, langyos vizet és egy kevés olajat. Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Otthon is készíthető, de főként piacokon, strandokon, szabadtéri rendezvényeken és gyorsbüfékben árulják. Önmagában, vagy többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a sima fokhagymás és a sajtos-tejfölös. 

Álöntudat, öncsaláshullám és hungarikummánia 

Hatalmas álöntudattal ha­­zudtuk magunknak, hogy a magyar konyha és persze a magyar élelmiszeripar világhírű. Ez az öncsaláshullám még mindig nem csengett le, sőt bizonyos formában újjá­éledt. Ezt a minden elemében idióta hungarikummánia jól mutatja

 – fogalmazott Uj Péter tíz éve, amikor 2013-ban a halászlébotrány csúcsán kérdeztük. 

A 444.hu főszerkesztője viccnek nevezte, hogy „mindenféle bürokratikus szervezetek mindenféle minőségi kontroll vagy igény nélkül eldöntögetik, hogy mi eléggé magyar, és így próbálnak identitást építeni”. 

A lángosrajongó joghallgató 

A Mars téri piacon az olajban sült étel népszerűsége töretlen. Senkit nem érdekel, hogy hungarikum-e, vagy csak ki­­emelkedő nemzeti érték, a lé­­nyeg, hogy kiemelkedően fi­­nom legyen. Mindenkinek megvan a kedvence, majdnem az összes lángossütőnél sorok állnak nap mint nap. A Mars téri piac Irén csarnokában a Szegedi boszorkák lángosos és palacsintázó előtt egy fiatal nő virágmintás ruhában félbehajtott sajtot-tejfölöst evett épp. Duna Mercédesz Békés megyei, joghallgató, és hatalmas lángosrajongó.  

Imádom. Szeretek kipróbálni különböző lángosokat

 – mondta, miközben kezével ízlésesen kis falatokat tépett kedvencéből. 

A Mars téri piacon a lángos népszerűsége töretlen. Senkit nem érdekel, hogy hungarikum-e, vagy csak kiemelkedő nemzeti érték, a lényeg, hogy kiemelkedően finom legyen.
Fotó: Karnok Csaba

Mindenkinek ad esélyt a bizonyításra 

Mercédesz nem szeret mindig ugyanahhoz visszajárni, azt mondta, mindenkinek ad esélyt. Ám városunk lángosairól lesújtóan nyilatkozott. 

Szegeden még nem ettem kiemelkedően jó lángost

 – jelentette ki, de ez nem durva leszólás volt, hanem egészséges lokálpatrio­tizmus. Szerinte otthonában, Békés vármegyében jobb a lángos, mint minálunk. Azt tanácsolta, ezért is érdemes ellátogatni oda. 
 

 


 


 

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!