Makó és környéke

2013.09.22. 22:48

16 millióra büntették a távhőcéget

Makó - 10 hazai távhőszolgáltató cégre összesen több mint félmilliárd forint kötbért rótt ki a fogyasztóvédelmi hatóság. Az indok: nem mutatták ki egyértelműen a kiküldött számlákon, mennyi megtakarítást hoz a rezsicsökkentés. A makói távfűtő cég is érintett, de fellebbezett a határozat ellen.

Bakos András

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének határozata szerint összesen 15 millió 980 ezer forint kötbért tartozik kifizetni a távfűtést végző Makói Kommunális Nonprofit Kft. – erősítette meg értesülésünket a kft. A cégnél augusztus 21-én tartott helyszíni szemlét a hatóság. Az ellenőrök a lakossági fogyasztóknak küldött számviteli bizonylatokat és tájékoztató leveleket vizsgálták. Szerintük a makói cég nem egyértelműen tájékoztatta az embereket, mert az áfa értékét nem tüntette fel a rezsicsökkentés hatását is bemutató júliusi számlán. A felügyelőség bizonylatonként tízezer forint kötbér megfizetésére kötelezte a távhőszolgáltatót, így jött ki a közel 16 milliós büntetés.

A makói nonprofit kft. fellebbezett a határozat ellen. [namelink name="Fekete Tibor"] ügyvezető azt nyilatkozta lapunknak, hogy a törvény és a módosításhoz fűzött indoklás nem írja le egyértelműen a tájékoztatás módját, azt sem, hogy a havi megtakarítás áfáját is fel kellene tüntetni. A cég álláspontja az, hogy minden lakossági fogyasztót, díjfizetőt megfelelően tájékoztatott a rezsicsökkentésről, arról, hogyan teljesül, amit a jogszabály előírt. A makói távhőszolgáltató a fellebbezésben arra kéri a másodfokú hatóságot, hogy az első fokon született határozatot semmisítse meg, és zárja le a fogyasztóvédelmi eljárást.

A megyei felügyelőség érdeklődésünkre – mi volt a makói ellenőrzés tapasztalata – arról tájékoztatott, hogy több szolgáltatót is ellenőriztek, és csak az eljárások lezárása után adnak információt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján olvasható Németh Szilárd tájékoztatója. Az Országgyűlés rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője arról számolt be, hogy 10 távhőszolgáltatónál összesen 56 ezer kifogásolható számlát talált a hatóság, ez számlánként 10 ezer forintot számítva összesen 560 millió forintos kötbért jelent. Az NFH szerint a cégek vagy egyszerűen hiányosan tájékoztatták a fogyasztókat a rezsicsökkentésről, „vagy a megtakarítás összegét nem megfelelően tüntették fel, a megtakarítás aktuális és göngyölt összegét nem a jogszabálynak megfelelően szerepeltették". Az NFH – arra hivatkozva, hogy az eljárások még folynak – nem árulta el, melyek az érintett távhőszolgáltatók. A cégek fellebbezhetnek, és bírósági felülvizsgálatot is kérhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!