Makó és környéke

2012.08.29. 19:57

Felújításra vár az első makói szökőkút

Makó - Miközben az elmúlt években Makó több új szökőkúttal gazdagodott, az első, amelyet a városban állítottak, csonkán, megrongálva áll a Csanád vezér tér buszpályaudvar felőli végén, víz sem folyik belőle. De nem feledkeztek meg róla a városházán: amint lesz rá pénz, felújítják a Korsós lányt.

Szabó Imre

Szinte a szökőkutak városa lett Makó az elmúlt évek térszépítő beruházásai nyomán. Ha az ember tesz egy sétát a belvárosban, megcsodálhatja a Korona előtti, hagymavirágot szimbolizáló szökőkutat, a Hagymaház előtt pedig a Múzsák kútját, amelynek éke Fritz Mihály szobrászművész nőalakja. Került egy szökőkút a Pulitzer-kollégium elé is az épület felújításakor – itt áll Erdei Ferenc szobra. A lista idén bővült azzal, amelyik a Csanád vezér téren éjszaka díszkivilágítással látható, illetve a Szent János téri csobogókúttal. A városközponttól távolabb, a vízmű üzemépülete mellett, illetve a főépület udvarán is látható egy-egy alkotás.

Bár most elhanyagolt állapotban van, a városházán nem feledkeztek meg a Korsós lányról. A szerző felvétele

Bár most elhanyagolt, a városházán nem feledkeztek meg a Korsós lányról.
A szerző felvétele

Az Úttörő-kút is szárazon áll

A városban van egy másik, bár jóval kisebb és kevésbé jellegzetes szökőkút is, amely most egyszerű köztéri szoborként funkcionál. A Hunyadi utcában látható, kisfiút hallal ábrázoló kisebb méretű szobros szökőkút az 50-es évekig a város főterén állt, nagyjából ott, ahol most a megriadt nőt ábrázoló szobor van. Lakótelepi házak közé helyezték át. Víz nagyon régóta nem folyik belőle, medencéje amúgy jóval kisebb az eredetinél – a köznyelv Úttörő-kútként emlegeti. 

Ugyanakkor a város első szökőkútjának együtteséből már nem folyik víz. Megrongált állapotban, egy elhanyagolt parkban, a Csanád vezér tér buszpályaudvar felőli szélén áll. A makói múzeumban a régi Makót többek között ennek makettje illusztrálja. Halmágyi Pál múzeumigazgatótól megtudtuk: a város első artézi kútját 1893-ban fúrták a Korona előtti téren, és ez a Korsós lányként emlegetett szökőkút volt a dísze. 1928-ban áthelyezték a mai Kalász csárda előtti térre – nagyjából oda, ahol a díszkivilágítással felszerelt szökőkút most van. Az 1950-es években lebontották, a városgazdálkodási vállalat raktárában pihent, majd a rendszerváltáskor [namelink name="Vida Sándor"] építésztechnikus, akkori önkormányzati képviselő kezdeményezésére állították fel újra, és készült hozzá új talapzat.

A Korsós lány egykor és ma.

A Korsós lány egykor és ma.
A polgármesteri hivatalban megtudtuk: a Makón Korsós lányként ismert kútról nem feledkeztek el. Szerepel a város szoborkoncepiójában, és amint sikerül forrást találni rá, felújítják – azt viszont egyelőre nem tudni, erre pontosan mikor kerülhet sor. Várható, hogy a jelenlegi helyén marad, ugyanakkor másik, léptékhelyes talapzat készül majd hozzá – olyan, amilyennel eredetileg is rendelkezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!