Makó és környéke

2013.12.26. 22:06

Milyen jövő vár a makói hagymára?

Makó - Valószínű, hogy jövőre megkapja a hungarikum minősítést a makói hagyma, ez azonban a jövőbeni siker egyik eleme csupán. A makói agrárszakképzés minisztériumi kézbe került, a térség csatornarendszerét is sikerült milliárdos beruházással rendbe hozni – a helyi hagymaszövetkezet, illetve a feldolgozóüzem azonban még várat magára. <br>

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A korábbi ígéreteknek megfelelően a napokban beadta a makói vörös- és fokhagyma hungarikummá nyilvánításához szükséges dokumentációt a Csongrád Megyei Értéktárnak a Csanád és Térsége gazdakör, valamint Mágori Józsefné parlamenti képviselő. Korábban megírtuk: egy makói agrárfórumon a hungarikumbizottság egyik tagja, [namelink name="Lezsák Sándor"] parlamenti alelnök azt mondta, a kérelem jó eséllyel megkaphatja a jóváhagyást, ami komoly rangot és piaci előnyt is jelenthet. Mágoriné most megerősítette: a döntés január végén várható.

A Makónak világhírt hozó zöldségféle jövőjének biztosítását szolgálta az is, hogy idén az agrártárca fennhatósága alá került a Galamb József Szakképző Iskola, amely így – a korábbi iktatási kínálat megtartása mellett – országos agrár-szakképzési centrummá vált. Így hosszú távon is meglesz Makón a hagymatermesztéshez szükséges kertészeti kultúra, a gépészeti és a technológiai háttér – mondja Mágoriné. Ennek a következő, 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklusban kiemelt jelentősége lesz, hiszen a kormány gazdaságfejlesztési elképzelései között az agrárágazatnak kiemelt helye lesz. A gazdálkodás körülményei is jelentősen javultak, hiszen többmilliárdos beruházással az elmúlt években rendbe hozták a térség csatornahálózatát, amely aszály idején az öntözésben segít, de ha kell, a belvíz elvezetésére is alkalmas.

Hamarosan hungarikum pecsét kerülhet a makói hagymára. Fotó: Frank Yvette

Hamarosan hungarikum pecsét kerülhet a makói hagymára. Fotó: Frank Yvette
Nem sikerült ugyanakkor megvalósítani a képviselő asszony másik nagy álmát, a helyi hagymás szövetkezet megalapítását. Ehhez a tervek szerint feldolgozóüzem is társult volna, és hazahozta volna a hagymakutatást is. A kutatás, fajtanemesítés megerősítése ugyan a közeljövőben, ha nem is feltétlenül makói székhellyel, de várható, a szövetkezetre és a feldolgozóra azonban biztosan várni kell még. A szervezés során ugyanis kiderült, hogy az üzem létesítése még komoly állami támogatás mellett is akkora önerőt igényel, amit a térség gazdálkodói képtelenek összeadni, és egyelőre a megfelelő mennyiségű alapanyag-termelés is gondot jelentene. Ez, mint fogalmaz, a következő ciklus feladata lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!