Makó és környéke

2015.07.29. 20:16

Sírnak a platánfák Makón

Úgy tűnik, mintha sírnának – ami biztos: kártevők támadták meg a makói Bajcsy-Zsilinszky lakótelep platánfáit az egyik háztömb mögött, és már a környék növényzete is pusztul. A jövő héten újra permetezik őket, remélhetőleg nagyobb sikerrel, mint két hete. <br>

Szabó Imre

Elszomorító látványt nyújtanak a makói Bajcsy-Zsilinszky lakótelep C/2. tömbje mögötti platánfák, illetve most már a környezetükben lévő többi növény is – hívta fel a figyelmünket az ottani közös képviselő, Siposné Varga Irén. Lapunknak elmondta, a fákkal az elmúlt 20 évben – ő azóta lakik itt – nem volt semmi baj, de most mindenki meg van döbbenve és aggódik. Mint meggyőződtünk róla, a fáknak alig van ép levelük, a fonákjukat valamilyen fehér, porszerű anyag borítja. Ha ez nem volna elég: a kártevőfertőzés átterjedt az utcakertbe ültetett rózsákra és más virágokra, sőt már az erkélyeken lévő muskátlikat, leandereket is pusztítja. A beteg fákról ráadásul valamilyen ragacsos anyag is hullik, néhol egész tócsányi gyűlik össze belőlük. – Úgy néz ki, mintha sírnának a fák – mondja a közös képviselő. Emiatt már teregetni sem lehet az erkélyekre, pillanatok alatt koszos lesz a frissen mosott ruha.

Siposné Varga Irén a lakókkal együtt szomorú a fák, növények pusztulása miatt. A szerző felvétele

Siposné Varga Irén a lakókkal együtt szomorú a fák, növények pusztulása miatt. A szerző felvétele
Siposné azt mondja, mivel védett fákról van szó, a problémát hetekkel ezelőtt jelezték a városi főkertésznek, aki intézkedést ígért, s ezt követően állítólag történt is permetezés – ennek azonban eredményét nem látni, ezért is fordult lapunkhoz a lakók nevében. Baranyi Katalin főkertész érdeklődésünkre megerősítette, hogy valóban permeteztek a helyszínen két hete, de mivel a fák mellett autók parkoltak, a kocsi, amiről ezt végezték, nem tudott igazán közel menni a fákhoz. Valószínűleg ezért lehetett ez kevéssé sikeres. Hogy a következő akció gyógyulást hozzon a könnyező fáknak, a főkertésznek megadtuk a közös képviselő számát, aki azt mondta, bármikor hívhatják, ha jön a kocsi, és ő segít abban, hogy a lakók vigyék arrébb a parkoló autókat.

A jövő héten újra permetezni fognak. A fákat egyébként a csipkés poloska támadta meg, ami ellen a könnyen hozzáférhető, központi helyen lévő fákat rendszeresen permetezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!