Makó és környéke

2015.10.04. 20:39

A papír és a vas a gyerekeké lesz

Makó - Nagyér főutcáján a szemétszállítás napján három ház előtt találtunk szelektív hulladékot. Sokan inkább a konténerhez viszik azt, ami újrahasznosítható, és sokan még egyáltalán nem válogatnak. A papírt és a vasat azonban a legtöbben külön gyűjtik: az a gyerekeké.

Kovács Erika

Pénteken már kora reggel az utcán sorakoztak a kék kukák. Erre a napra esett a szelektív hulladék elszállítása is. Kíváncsiak voltunk, hány kuka mellett találunk újrahasznosítható hulladékot tartalmazó zsákot. Végigjártuk a települést. A főutcán három ház elé helyezték ki a szelektív hulladékot. 


– Családunk számára fontos, hogy ne kerüljön olyan dolog a szemétbe, amit újra lehet hasznosítani. Ezért már szinte természetes, hogy szelektálunk. A kuka mellé kitett zsákban főleg műanyag palack, csomagolóanyag, papír és néhány sörösdoboz található. Fontos a környezettudatosság – mondta Deák Péter. Nagyér egyik szélső házában laknak Fodorék. A tizenegy gyermekes család számára is fontos a szemét szelektálása. Ők például a használt pelenkát is külön zsákban rakják ki, mert úgy gondolják, nem műanyag, nem papír, de nem is való a háztartási hulladékba.


– Érdekes módon előfordult, hogy valaki hamarabb elvitte, mint ahogy ideért volna a kukásautó. Hogy mit kezdtek vele, nem tudom. Lehet, hogy eltüzelték? – vélekedett a családfő, Fodor Pál. 


– Természetesen a műanyag flakonokat, palackokat és az üveget is külön gyűjtjük. Azokat nem a zsákba rakjuk, hanem elvisszük a gyűjtőszigetre. A papír pedig a gyerekeké –mondta.


Nagyéren két helyszínen, a temető mellett és a Rákóczi utcában találhatók azok a konténerek, ahol az újrahasznosítható hulladékot elhelyezheti a lakosság. 


– Már nyolc éve vannak itt a konténerek. Sajnos előfordul, hogy nem csak az kerül beléjük, aminek kellene – tudtuk meg Lőrincz Tibor polgármestertől, aki elmondta, minden fórumot megragadtak a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére. Falugyűléseken is téma volt, szóróanyagot is küldtek mindenkinek. 

A papírt és a vasat is külön gyűjti a lakosság, de még az önkormányzat is. Az a gyerekeké. Papírgyűjtéskor 3-4 tonna is összegyűlik, fémből pedig 7-8 tonna. Az ára nagy segítség az iskolai kirándulásokhoz.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!