Makó és környéke

2016.08.11. 09:15

Rengeteg a panasz a kutyáival kóborló férfira

Hiába telt el több mint két hónap azóta, hogy egyik kutyája megharapott egy nyugdíjas férfit, a Makón városszerte ismert gyűjtögető továbbra is póráz nélkül viszi magával az őt kísérő három ebet. Gondnoka nem tud hatni rá, a hivatalok pedig, úgy tűnik, tehetetlenek.

Szabó Imre

 – A feladatom az, hogy a mindennapi, hivatalos ügyek intézésében segítsem, megregulázni nincs jogom. Szép szóval persze nagyon sokszor próbáltam meggyőzni, hogy fejezze be azt, amivel pokollá teszi az emberek életét, de hiába – mondta a makói [namelink name="Lung Gyula"].


Ő a bíróság által kirendelt gondnoka annak a makói férfinak, akiről megírtuk: Lesi városrészben, a Vasút soron lévő házából a környék bosszúságára szemétlerakót csinált, és azt is, hogy az őt hulladékgyűjtő körútjaira rendszeresen kísérő kutyák egyike megharapott egy nyugdíjast (2016. június 24.: Idős férfit harapott meg a gyűjtögető kutyája). A férfit tegnap is kerestük, de sem otthon, sem a szokásos guberálóhelyein nem találtuk – korábban egyébként mindig elzárkózott a nyilatkozattól.


A három kutya információink szerint egy állatvédő jóvoltából megkapta a kötelező oltásokat, és csipjük is van, de továbbra is póráz nélkül kószálnak gazdájuk körül. Ennek apropóján ismét megkérdeztük a járási hivatalt, várható-e az ügyben valamilyen intézkedés. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata lapunkat úgy tájékoztatta, a járási hivatal az ügyben nem illetékes.


Álláspontjuk szerint a férfi közterületen köteles lenne pórázon vezetve sétáltatni a kutyáit, azonban a szabály megszegése nem minősül szabálysértésnek, így büntetés kiszabására sincs lehetőség. Az állatok esetleges elkobzása ügyében – többszöri eljárás, nagy számú súlyos szabályszegés esetén – a helyi jegyző hozhat döntést, a járási hivatalnak erre hatásköre nincs.


Ezek után megkérdeztük [namelink name="Bálint-Hankóczy Beatrix"] makói jegyzőt, folyik-e ilyen eljárás a férfi ellen. Kiderült, nem, mert ezt hivatalból nem, csak úgynevezett hatósági kérelemre lehet indítani – egyszerű állampolgár is benyújthatja –, ilyen azonban, mióta a jegyző a városházán dolgozik, nem érkezett. Hozzátette: hamarosan állásfoglalást kér a kormányhivataltól, ilyen esetekben mit tehet, mert a jogi szabályozás nem egyértelmű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!