Makó és környéke

2016.08.22. 09:54

Utat, szobrot szeretnének

Kilencedszer találkoztak a hétvégén azok, akik a mára elnéptelenedett makói tanyavilág egyik valamikori központjában, Csókáson éltek, az itteni iskolába jártak.

Szabó Imre

A találkozóra, illetve az igási koccintóban utóbb tartott ebédre több mint kétszázan jöttek el. A résztvevőket [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] makói és [namelink name="Zámbori Tamás"] békéssámsoni polgármester is köszöntötte – a Makótól 24 kilométerre fekvő terület ugyanis ma a szomszédos Békés megyéhez, Békéssámsonhoz tartozik közigazgatásilag.

Annak idején 163 tanya állt itt, iskolája pedig több mint 100 éven át, 1863-tól 1970-ig működött, és a tanyai iskolák közül a legnagyobb létszámú volt. Az épület ma már nincs meg, a tégláit is elhordták, csak az elé állított kereszt jelöli a helyét.


Mint beszámoltunk róla, az iskola helyén egy öregdiák, a makói Brutyó Imre kezdeményezésére évekkel ezelőtt közadakozásból márvány emlékkövet állítottak. Időközben felújították a keresztet, a környéket pedig önkormányzati segítséggel rendbe tették, parkosították. [namelink name="Brútyó Imre"] most elmondta, azt szeretnék, ha rendbe hoznák a Csókásra vezető út Csongrád megyét érintő, bő másfél kilométeres szakaszát. Ez most ugyan kevéssé forgalmas, de nyilván azért is, mert rossz állapotú, pedig sok makóinak van errefelé földje. S azt is örömmel fogadnák, ha valahol a városban szobrot kapna a máig legendás hírű itteni tanító, [namelink name="Sztaholyák György"].

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!