Makó és környéke

2017.05.27. 19:28

Eladja a Maros-parti üdülőket a város

Makó - Teljesülhet a Maros-parton a várostól üdülőt bérlők sokéves vágya: ha akarják, őszre megvehetik az ingatlanokat. A szennyvízelvezetés gondját azonban egyelőre nem sikerült megoldani.

Szabó Imre

– Ez volt a legnagyobb problémánk – mondta Jenei Sándor, a Maros-parti üdülősök 120 tagot számláló baráti körének elnöke tegnap délután, miután találkozni tudtak a városháza képviselőivel. Megírtuk, az önkormányzattól nyaralót bérlők régóta szeretnék megvásárolni a telkeket, amelyeken az épületeik állnak, eddig azonban nem kaptak egyértelmű választ a városházától arra, ez lehetséges-e. Becslések szerint egyébként nagyjából 250 üdülőtelek van itt, és harmaduk már most is magántulajdonban van.

Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője a találkozón, amin mintegy tucatnyian vettek részt, azt mondta, igyekeztek felmérni a bérbe vett nyaralókat, és akiknek megtalálták az érvényes bérleti szerződését, azoknak már küldtek tájékoztató levelet. A többieknek egyeztetést ajánlott. Elhangzott: mivel a telkek önkormányzati tulajdonban vannak, a jogszabályi előírások miatt ezeket csak testületi döntés alapján, nyílt árverés keretében lehet érvényesíteni – ugyanakkor a bérlőknek elővásárlási joguk van. A vételárról független értékbecslő szakvéleménye alapján döntenek. A hivatalos eljárás szeptember körül fejeződhet be.

Bár a megbeszélésen nem került szóba, mi megkérdeztük Zsámboki Zsoltot, a városháza műszaki csoportvezetőjét, sikerült-e már megoldást találni a Maros-parti üdülők szennyvízelvezetésére. Mint beszámoltunk róla, az egyik üdülő gazdája, Mészáros Tamás szeretett volna rákötni a zöld háztól érkező csatornára, kiderült azonban, hogy ez nem lehetséges, mert nagy nyomású vezetékről van szó. Ugyanakkor nyilván mások is szeretnék elvezettetni a szennyvizet, hiszen sokan ott is laknak, ráadásul a területen tájvédelmi körzet is van. Megtudtuk, az üdülők egy részét egy másik vezetékre rá lehet csatlakoztatni, azt azonban az Alföldvíz csak az egyes igények alapján tudja megmondani, ez hol lehetséges. A többi üdülőnél ennek megoldása pluszberuházást igényel – hogy ebből mikor lesz valami, egyelőre nem tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!