Makó és környéke

2017.06.28. 19:57

Nem romlott el a makói CT, a kórház sem sorvad, és eladtak pár Maros-parti üdülőt

A híresztelésekkel szemben az új CT-berendezés is üzemel - többek között ez is kiderült a makói képviselő-testület szerdai ülésén.

Szabó Imre

Megható pillanatokkal kezdődött az ülés: most vette át Farkas Éva Erzsébet polgármestertől Makó város emlékplakettjét Galamb József leszármazottja, Galamb Erzsébet, aki egészségügyi okok miatt nem tudott a hivatalos díjátadón részt venni. Nemcsak kapott, adott is: ígéretének megfelelően elhozta és a makói múzeumnak ajándékozta azt a posztumusz díszpolgári címet jelképező díszharangot, amit a Ford T-modell konstruktőre kapott Józsefvárostól. És egyperces néma tiszteletadásra is sor került – így emlékeztek a résztvevők a közelmúltban elhunyt Nagy Lajosra, aki főállatorvos, városatya és díszpolgár is volt.


A napirendi pontok megtárgyalása előtt megdöbbentő hírrel állt elő Török Miklós (DK): egyik ismerőse azt panaszolta, hónapok óta nem működik a makói kórház komputertomográfja, hosszas várakozás után Vásárhelyre kell menni a vizsgálatokért. Úgy vélte, ez az önállóságát elvesztett intézmény sorvadásának egyik jele. Az ülésen ott volt Nagy Jenő, a makói tagkórház vezetője, aki cáfolta az információt. – A CT működik, és mindössze 4 hetet kell várni a vizsgálatokra, daganatos betegség esetén pedig kettőt. A leletezésre is csak 2 napot. A kórház pedig nem sorvad, amit jeleznek a lezajlott, illetve folyamatban lévő fejlesztések – tette hozzá.


Ha már egészségügy: Czirbus Gábor alpolgármester (Fidesz–KDNP) rákérdezett, mit kezd a rendelőügyben gyűjtött aláírásokkal a Demokratikus Koalíció. Török válasza: a hivatalosan bejelentett aláírásgyűjtés kézjegyeit nem fogják kiadni, megőrzik – ezt jogszabály írja elő. A CT-ügyben kapott választ megnyugtatónak nevezte.


Azt pedig már zárt ülésen határozták el, hogy idén a város szülötte, Béres György érseki tanácsos, egyházi zenetudós és Kotormán István, a Szikszai György református iskola lelkész-igazgatója kapja a díszpolgári címet.

 

Pihenés tavaly a Maros-parton. Némelyik üdülő bérlői hamarosan tulajdonosok lesznek.

Pihenés tavaly a Maros-parton. Némelyik üdülő bérlői hamarosan tulajdonosok lesznek.

Megvehetik a telkeket a bérlők


Arról is döntöttek a képviselők, hogy értékesítik azt a nyolc Maros-parti üdülőtelkeket, amelyekről már az előterjesztésben szó volt. Mint korábban megírtuk, a folyóparton nyaralót bérlők régóta szeretnék megvásárolni a telkeket, amelyeken az épületeik állnak, ám sokáig nem kaptak egyértelmű választ a városházától arra, ez lehetséges-e.


Becslések szerint egyébként nagyjából 250 üdülőtelek van itt, és harmaduk már most is magántulajdonban van.

Az önkormányzat legutóbb májusban egyeztetett a nyaralók gazdáival, és akkor Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője azt mondta, igyekeztek felmérni a bérbe vett nyaralókat.


Akinek megtalálták az érvényes bérleti szerződését, annak már küldtek tájékoztató levelet. Mivel a telkek önkormányzati tulajdonban vannak, a jogszabályi előírások miatt ezeket csak testületi döntés alapján, nyílt árverés keretében lehet értékesíteni – ugyanakkor a bérlőknek elővásárlási joguk van. A vételárról független értékbecslő szakvéleménye alapján döntenek. A nyolc üdülőtelek közül a legkisebb 298, a legnagyobb 926 négyzetméteres, a legolcsóbb forgalmi értéke 620 ezer, a legdrágábbé pedig 2 millió forint. A bérlőknek július 31-éig kell a városházán írásban jelezniük, élnek-e elővásárlási jogukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!