Makó és környéke

2017.07.03. 07:30

Farkas Nándor az idei termésről - fogyatkoznak, de bizakodnak is a makói gazdák

Átlagos a hagymatermesztéssel foglalkozó gazdák idei éve a makói Farkas Nándor szerint. A fiatal gazdálkodó örül, hogy erősödik a hagymások együttműködése, ez ugyanis a jövő záloga.

Szabó Imre

Hagyományos módon, a ház padlásán tárolja, szárítja a földjéről betakarított fokhagymát a 31 esztendős makói [namelink name="Farkas Nándor"]. A többgenerációs családi gazdaságban dolgozó fiatal termelőnek Makó és Apátfalva között, illetve Királyhegyes térségében vannak hagymaföldjei.


Foglalkozik fokhagymával és vöröshagymával is – igaz, ez utóbbival, mint ez általános, mind kisebb mennyiségben. Fokhagymát 3–5, vöröshagymát 2–5 hektáron termesztenek, évről évre változó területnagyságon. Utóbbiról azt mondja, tapasztalatai szerint a magról vetett fajták egyre inkább kiszorítják a hagyományos makóiakat, mert a piac ezeket fogadja szívesebben.

Kis területen egyre kevésbé éri meg vöröshagymát termeszteni – magyarázza Farkas Nándor. Fotó: Karnok Csaba

A hagymások idei évét szerinte az határozta meg, hogy az elmúlt ősz száraz volt, ami az elrakás után rögtön problémát jelentett. Erre jött a szintén szerény csapadékot, kevés havat, de hideget, illetve sűrű hőmérséklet-váltakozást hozó tél. Ez főleg a korai, őszi fajtákat viselte meg: kisebbek lettek a fejek, gyengébb lett a növények ellenálló képessége. Csak májusban volt egy kis eső. Ennek ellenére szerencsésen megválasztott hagymafajtával, jó technológiával, tápanyag-utánpótlással és növényvédelemmel lehetett viszonylag jó termésátlagokat elérni.

 

Makó és Apátfalva között, ahol szuperkoraival próbálkozott, az „elátkozott, eső kerülte" területen csak 9-10 tonnát tudott betakarítani, az is apró szemű, gyengébb minőségű volt, ellenben Királyhegyesnél, ahol friss magot vetett, 11 tonna feletti volt a hozam, pedig azt a területet öntözni sem lehet.

Ami pedig a vöröshagymát illeti, az augusztusban vetett, májusban felszedett csomós főzőhagyma volt kifizetődő. Bár nem eredeti makói, de dughagymás technológiával termesztett vöröshagymával is foglalkozik – ez még földben van, 600 mázsa várható hektáronként.

Farkas Nándor büszke a termésre. Fotó: Karnok Csaba

Farkas Nándor büszke a termésre. Fotó: Karnok Csaba

– Pár hektárral, néhány emberrel mi itt, Makón nem engedhetjük meg magunknak, hogy ötvenforintos hagymát termesszünk – mondta a fiatal gazda arról, milyen jövője lehet a térségben a vöröshagymának. Ötven hektáron, megfelelő gépesítéssel, öntözéssel esetleg, de erre egy fiatal gazda nem építhet életpályát. A fokhagyma, amiért hatszázat is el lehet kérni kilónként, már más történet – teszi hozzá. Az árak tekintetében egyébként sem Makó diktál már, amióta megnyílt a világpiac. Úgy gondolja, a hosszú távú jövő érdekében egyrészt alkalmazkodniuk kell a nemzetközi technológiai kihívásokat, másrészt a gazdáknak szorosabbra kellene vonniuk az együttműködést. Ennek első jeleit már látja: többen segítik egymást tapasztalatcserével, és ez szerinte ad okot némi bizakodásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!