Makó és környéke

2017.12.18. 10:35

Hamarosan befogják a galambokat Makón, telepiszkítják a Lordok házát

Elegük van a makói főtér jellegzetes épületében, a Lordok házában lakóknak abból, hogy a galambok ürülékkel terítik be az épület egyes részeit. A belvárosban másutt is küzdenek hasonló problémával - a város most az épületek gazdáival összefogva cselekvésre szánta el magát.

Szabó Imre

Vastagon áll a madárürülék a makói Lordok háza első emeleti nyitott folyosóján, a galambok meg békésen tollászkodnak, üldögélnek. Ez azért lehetséges, mert a folyosó lépcsőházból nyíló ajtaját lezárták.


De nem jobb a helyzet a főtéri lakótömb háta mögött lévő melléképületeknél sem: azok tetején is áll a guanó, még madártetemet is látni. Arra, hogy ez milyen bosszantó és veszélyes, egy ott lakó, Pataki Szilvia hívta fel a figyelmünket, elpanaszolva: hosszú évek óta kénytelenek elviselni a szárnyas betolakodókat.

 

Budai János közös képviselő

– Valóban nem új keletű, sokéves, talán évtizedes is a probléma – erősítette meg lapunknak a közös képviselő, Budai János. Megjegyezte: a folyosót, illetve a tetőt egy-két hónapja takarították le, ami több tízezer forintba került, hiszen a madárürülék veszélyes hulladéknak számít.


Budai egyébként más főtéri épületeknek is közös képviselője, például a Bérpalotáé is. Azt mondja, másutt is hasonló a helyzet, és a lakóközösségeknek óriási kiadást jelent a galambok elleni harc. A problémáról egyébként egy lakossági fórumon elhangzottak kapcsán korábban is írtunk (2017. november 8.: Elszaporodtak a galambok Makón).


A városházán megtudtuk, végre komoly előrelépés várható az ügyben. Megkeresték a belvárosban lévő nagyobb ingatlanok üzemeltetőit (Glorius szálló, Návay Szakgimnázium, Galamb József Szakgimnázium, József Attila Gimnázium), és a belvárosi lakóingatlanok közös képviselőivel is felvette a kapcsolatot az önkormányzat.

 

Helyenként galambürülék borítja a Lordok házát Makón. Fotó: Szabó Imre

Mindenki jelezte, hajlandók a megoldásban segédkezni. Már vállalkozót is találtak, aki a jogszabályoknak megfelelő befogást és elszállítást a megállapodás megkötését követően elkezdi. A gyűrűvel ellátott egyedeket visszaadják a nyilvántartás szerinti tulajdonosának.


A városházáról kapott közlemény hangsúlyozza: a galambok fokozott jelenléte nemcsak a szaporodásukkal magyarázható, hanem azzal is, hogy az általuk eddig használt padlásokból a felújítások következtében kiszorulnak. Ezért az elkövetkező években is figyelni kell arra, hogy ne legyen belőlük sok a makói utcákon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!