Makó és környéke

2019.07.12. 15:10

3 hónap alatt 2500 kilométer: a makói harcművész gyalog járta körbe az országot

Körbejárta az országot, azaz bejárta Kéktúra teljes 2500 kilométerét az elmúlt 3 hónapban Kiss Csaba, a Makó Budo Klub battodo szakosztályának vezetője. A battodo japán kifejezés, a szamurájkarrdal való vágás művészetét jelenti. 200 települést érintett, útja nagy részét egyedül tette meg, közben küzdött sárral, szúnyogokkal, és nem mindennapi helyeken aludt.

Szabó Imre

– Azért vállalkoztam a túrára, mert kíváncsi voltam a saját határaimra – mondta Kiss Csaba a nem mindennapi vállalkozásról. A Kéktúra 2500 kilométeres, még az 1930-as években kijelölt útvonaláról tudni érdemes, hogy aki végigjárja, az az egész országot, annak sík és hegyes vidékeit is megismeri. Hossza egyébként a híres El Camino zarándokútnak a háromszorosa, és talán ezért is járták be viszonylag kevesen.


Kiss Csabának persze az útvonal egy része már nem volt idegen, mert gyermekkora óta túrázik. A nagy utat április elsején kezdte, Mindszentnél csatlakozott a Kéktúrához. Húszkilós felszerelést vitt, amiben vizespalack is volt, hiszen nem mindenütt volt egyszerű ivóvízhez jutni.


– Mivel a közkutakat nagyon sok helyen lezárták, volt, hogy az egész falut fel kellett lármáznom, hogy vízhez juthassak – mesélte. Túracipője, bár egy kissé elvásott, végig bírta az utat. Többnyire magányosan bandukolt, de néha szegődtek mellé társak.


Elmondása szerint a legnagyobb akadályt nem a hegyek jelentették, hiszen volt, hogy sík terepen, de 10 centis sárban kellett haladnia. Sok gondja volt a szúnyogokkal is.

– Volt, amikor azt kívántam, bárcsak inkább egy medve jönne. Ha azt orrba vágom, talán elszalad, de a szúnyogok megesznek – mondta. Nagy kihívás volt az is, hol pihen meg. Aludt buszváróban, magaslesen, garázsban, házromban is, de olykor szerencsére akadt rendes szállása is. Még szponzorra is talált út közben: egy erdész egyszer adott neki 5 ezer forintot, hogy tudjon magának szállást bérelni.


Az, hogy feladja, egyszer sem jutott eszébe, de az, hogy megszakítja, igen. A viharos időjárás miatt ugyanis megbetegedett, és gondolkodott azon, hogy inkább otthon gyógyul fel. Végül mégis végig tudta csinálni, de az eredeti bő hetven kilójából leadott tízet, mire hazaért.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!