Makó és környéke

2011.10.05. 22:10

Ambrózfalva kizöldül

Ambrózfalva - Szó szerint kizöldül Ambrózfalva a helyi civil önkéntesek, vállalkozók összefogásának köszönhetően: halványzöld homlokzati festést kapott, illetve kap hamarosan több középület, és parkosítanak is. Pályázati támogatást szinte alig használ az önkormányzat.

Szabó Imre

Szinte fillérekből, civilekkel, helyi vállalkozókkal összefogva megszépülhet egy falu – ennek szép példája a mindössze 530 lelkes Ambrózfalva. Aki mostanában sétál a falu központjában, láthatja: több középület kapott a közelmúltban új, halványzöld homlokzati festést. Ilyen lett az általános iskola, a könyvtárt, idősotthont és civil házat is magában foglaló közösségi ház, valamint az orvosi rendelő. Hogy miért épp halványzöld? – Mert az a remény színe – mondja Mitykó Mátyás polgármester, de mindjárt hozzá is teszi, a színválasztás nem az ő érdeme, hanem [namelink name="Perleczki Béláné"] alpolgármesteré.

Mint megtudtuk, nem csak küllemükben lettek az épületek szebbek. Az általános iskola eddig egyetlen nagy termét például kettéosztották, így a két nyolcfős osztály már külön tanulhat, egymást nem zavarva. Eresztetőt is felszereltek a bejárathoz. Az idősotthonban új vizesblokkot alakítottak ki, a könyvtárba pedig többek között új bútorok érkeztek. Az önkormányzat csak ez utóbbi beruházásra fordított pályázati támogatást, egészen pontosan 869 ezer forintot – egyébként mindenben helyi vállalkozók, illetve civil önkéntesek lelkes, bő 10 fős csapata segített. Ebben érdemes kiemelni a Segítő Kéz Egyesület nevű helyi civilszervezet részben szakképzettséggel is rendelkező tagjait. Mint emlékezetes, az egykori teleház megürült épületében ők alakították ki az új orvosi rendelőt idén kora tavaszra.

Hamarosan a faluházat újítják fel úgy, hogy a megürült postahelyiség belső falát lebontva nagyobb rendezvényteret alakítanak ki, majd ezt az épületet is zöldre festik, tavaszra pedig parkosítják a fesztiválteret, mi több, egy teniszpályát is létesítenek a közepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!