Makó és környéke

2008.08.08. 20:49

Csalódtak a makói fokhagymások

Makó - Nem teljesültek a makói gazdálkodók optimista várakozásai az őszi fokhagymával kapcsolatban: a magyarországi termés iránt visszaesett a külföldi kereslet. A hazai piacot amúgy is válsághangulat jellemzi, ezért portékájukra alig van vevő. Ha mégis, jó, ha a korábban remélt négyszáz forintos ár felét kapják meg.

Szabó Imre

Gondban vannak a Makó környéki hagymakertészek: az őszi fokhagyma értékesítésével kapcsolatos optimista várakozásaik nem igazolódtak be. Az egyik gazdálkodó, Fekete János, aki Kiszombor határában lévő – részben bérelt, részben saját tulajdonú – földjein júniusban kezdte a betakarítást, annak idején lapunknak úgy nyilatkozott, hogy mivel az időjárás kedvező volt, az átlagosnál bőségesebb és jobb minőségű termésre számít. Azt várta, hogy miután ismét érdeklődnek a nyugati piacokon a hazai fokhagyma iránt, a tavalyihoz hasonló, jó felvásárlási árak jönnek. Mindez számszerűen azt jelentette, hogy hektáronként nyolc-tíz tonnára, a nagyméretű (mint Makón mondják: „öt pluszos") fejekért pedig kilónként háromszázötven-négyszáz forintot remélt.

Időközben – jó két hete – véget ért a betakarítási szezon, őszi fokhagyma már nincs a földeken, csak a raktárakban, csűrökben. Akik pedig egész évben dogoztak vele, csalódottak. A felvásárlási árak ugyan már eleinte is alacsonyak voltak, de akkor még mindenki bízott abban, hogy előbb-utóbb csak megélénkül a piac. Mostanra kiderült: ez hiú remény volt. Jó, ha kétszáz forintért gazdára talál a termés, ám már az is szerencse, ha egyáltalán sikerül eladni.

Hiába bőséges az idei termés, a gazdák a vártnál kevesebbet kapnak a fokhagymáért. Fotó: Frank Yvette

Hiába bőséges az idei termés, a gazdák a vártnál kevesebbet kapnak a fokhagymáért.
Fotó: Frank Yvette

Jelenleg ugyanis a külföldi piacon szinte alig-alig érdeklődnek a magyar fokhagyma iránt, és ezt a belföldi, ugyancsak megcsappant kereslet sem tudja ellensúlyozni. Az okokat a gazdák találgatják. Sokan arra gondolnak, hogy a vártnál jobb nyugat-európai termés az ok. Mások a piacon újra felbukkant kínai fokhagymát sejtik a háttérben. Megint mások úgy vélik: az a baj, hogy sok hagyma gyengébb lett a vártnál, hamar felpuhul.

Ebben a helyzetben még az sem vigasztaló, hogy a Fekete János földjeiről betakarított termés az átlagosnál jobb minőségű és mennyiségében nagyjából hozta a várt nyolc-tíz tonnát.

Kivárni nehéz

Fekete János gazdasága – amennyire csak teheti – kivár, még mindig pozitív fordulatban bízva egyelőre nem dobja piacra a hagymát. Azok a kistermelők, akiknek minden fillérre minél előbb szükségük van, ezt nemigen tehetik meg, és szabadulni igyekeznek portékájuktól – akár áron alul is. Ez tovább rontja a piaci esélyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!