Makó és környéke

2019.06.25. 11:29

Csíkszeredai székelykaput állít Makó városa

Az erdélyi testvérváros, Csíkszereda egyik fafaragó mestere, Antal Tibor fogja elkészíteni azt a székelykaput, amit várhatóan augusztusban avatnak fel a makói Csanád vezér téren. A szerdai testületi ülésen ez a téma is szóba kerül.

Szabó Imre

Hadik György képviselő (Fi­desz–KDNP) három évvel ez­­előtt javasolta, hogy a határon túli magyarokkal való összetartozás jelképeként a makói önkormányzat állítson székelykaput valahol a város központjában. Az ötlet megvalósításáról szerdai ülésén fog tárgyalni a képviselő-testület. Az előterjesztés szerint a székelykaput a Csanád vezér téren, az 56-os kopjafák közelében fogják felállítani oly módon, hogy ha va­­laki az emlékműhöz tart, át­­haladjon alatta.


Elkészítésére az erdélyi testvérváros, Csíkszereda egyik né­­pi fafaragó mesterét, Antal Tibort kérték fel, aki a munkát – anyagköltséggel együtt – 740 ezer forintért vállalta el. Az önkormányzat a beruházásra összesen 3 millión forintot különített el; a város külön fogja állni például a Makóra szállítás, illetve a környezet ren­­dezésének költségét. A ka­­put várhatóan idén augusztus 20-án avatják föl.


A szerdán reggel 9-kor a vá­­rosházán kezdődő ülésen ezenkívül szó lesz többek kö­­zött a lakásügyi tanácsadó tes­­tület munkájáról, beszámol tevékenységéről a települési értéktárbizottság, és döntenek a csipkesori üzletek bérletidíj-kedvezményéről. Erről már korábban írtunk: azok a bérlők kaphatnak kedvezményt, akiknek az épület felújítása miatt időszakosan be kellett zárniuk üzletüket. Volt, aki csak egy-két napig, de volt, aki két-három hétig nem tudta kinyitni boltját. Az előterjesztés szerint nekik teljesen elengedik a bérleti díjat azokra a napokra, amikor zárva kellett tartaniuk. Ennek összege üzlethelyiségenként változik.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!