Makó és környéke

2008.07.15. 22:52

Gazdák és multik csatája a dinnyeháborúban

Makó - Az Auchan Áruházlánc tegnap meghajolt a dinnyeborogató és -osztogató gazdák előtt: 49 helyett most már 65 forintért árulja a görögdinnyét. Másutt épp most kezdték olcsóbban adni. A verseny éles.

Illyés Szabolcs

A magyar ár a határ túloldaláról, Romániából nézve nagyon nyomott: Pécskán a jégvert dinnye kilójáért tegnap is 2 lejt, azaz körülbelül 140 forintot kértek az országút mellett.

Rossz hír a dinnyetermelőknek, jó a vevőknek: a jelek szerint nemcsak az áruházláncokban, hanem Csongrád megye kiskereskedéseiben is elkezdődik a görögdinnye árának csökkenése. A rekorder egy, a 43-as főútra nyíló makói kereskedés, ahol 65 forintért kínálták a csíkos, mézédes „medgyesit".

– Komoly munka és szakmai kapcsolattartás áll amögött, hogy ilyen kedvező fogyasztói árat tudunk kínálni: az a medgyesegyházi termelő húsz éve a partnerem – mondta Fodor János kereskedő.

Míg több országos áruházlánc valóságos árháborút vív a gazdákkal – az egyik üzletlánc korábban kilónként 49 forintra akciózta le a görögdiny-
nyét –, megyénk hipermarketjeiben a 80 forint körüli ár volt tegnap jellemző. A Tescóban és a Corában tegnap 79 forintért, kiskereskedőnél 65-től 98 forintig árulták a dinnyét. A patinás, frekventált helyen lévő üzletekben 98-99 forintos dinnyével is találkoztunk, a megyeszékhelyen csakúgy, mint Makón.

Földhöz verik a termelők a dinnyét. Tegnap reggel mintegy 120 tonnát dobáltak le Budapesten az Auchan áruház előtt. Ott mintegy 20 forintért vették volna át kilóját. Fotó: MTI / Kovács Tamás

Földhöz verik a termelők a dinnyét. Tegnap reggel mintegy 120 tonnát dobáltak le Budapesten az Auchan áruház előtt. Ott mintegy 20 forintért vették volna át kilóját. Fotó: MTI/Kovács Tamás
– Mi azért nagyon bízunk benne, hogy ennél most nem megy lejjebb az ár, hiszen rengeteg költség és munka van az idei termésben is. Amennyiben kilónként 40 forint alá esik az átvételi ár, már a költségünknél sem vagyunk – fogalmazott lapunknak Bartucz Sándor. A hódmezővásárhelyi termelő elárulta: míg öt éve 8-10 család is foglalkozott a térségben dinnyetermesztéssel, mára alig négyen maradtak, hiszen márciustól augusztusig rendkívül sok munkával jár a termesztés, és óriási a kockázat. 1,5 hektáros földjére idén biztosítást kötött, aminek egyszeri díja 500 ezer forint volt.

Nem volt ilyen lehetősége a román határ túloldalán dinnyetermeléssel foglalkozó Varga Rozáliának. Pécskán hétfőn katasztrófa érte a gazdákat. Körbevezettek a letarolt ágyásokon: a dió nagyságú jégverés az érő dinnyék gyakorlatilag 80 százalékát tönkretette, így oda az idei haszon. Elmondták: volt, akinek a teljes vagyona ment rá – biztosító szóba sem állt velük.

– Mesterséges a magyarországi árzuhanás, így még a jégtől megütött dinnyéket sem adhatjuk olcsóbban kilónként 2 lejnél (kb. 140 forint), hiszen a ráfordított összeg sem térül meg – osztotta meg velünk gondolatait Pécska határában, az út mellett árusító asszony.

A romániai Pécskán a jég tönkretette a termést. A magyar ár duplája alatt sem térül meg a befektetés – mondta Varga Rozália. A szerző felvétele

A romániai Pécskán a jég tönkretette a termést. A magyar ár duplája alatt sem
térül meg a befektetés – mondta Varga Rozália. A szerző felvétele

Szomszédja, Nagy István is tetemes kárt könyvelhet el: tegnap még össze se merte számolni, mennyi értékesíthető gyümölcs maradt egyáltalán az ágyáson – elmondta: az öregektől hallotta, hogy száz éve nem volt ilyen elképesztő jég mifelénk.

Karsai József: 2000 család egzisztenciája a tét

Miután a Békés megyei termelők tegnap újra több mint ezer mázsányi görögdinnyét öntöttek a soroksári Auchan elé, Karsai József battonyai polgármester, képviselő lapunk kérdésére elmondta: 2000 családot tehet tönkre a mesterségesen alacsony dinnyeár. Hozzátette: a gazdák kevésnek tartják azt, hogy az Auchan keddtől 49-ről 65 forintra emelte a dinnye értékesítési árát, hiszen csak 50 forintos átvételi árnál térül meg a termelők befektetése. Az áruházlánc képviselője tegnap úgy nyilatkozott: a társaság „komoly gesztust" tett a termelők megnyugtatására azzal, hogy emelte a dinnye árát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!